Головна Культура Жовківщина приймала делегацію переможців літературного конкурсу імені Леся Мартовича

Жовківщина приймала делегацію переможців літературного конкурсу імені Леся Мартовича

476
0

Днями Жовківщина приймала делегацію переможців літературного конкурсу імені Леся Мартовича, який проходив протягом 2013 року. Конкурс організований Благодійною організацією творчих та активних жовківчан «Розточани» (президент Галина Фесюк) спільно з відділом культури і туризму Жовківської РДА (керівник Степан Кунинець), районною центральною бібліотечною системою (директор Марія Довгань),  Українською асоціацією письменників АП ЗР (Елла Красноступ). У конкурсі взяло участь 220 поетів та аматорів літератури з 20 областей України.

У Положенні про конкурс було визначено три номінації: література (коротка форма), поезія та пісня. Вони стосувалися неопублікованих творів та книжок.

Але в результаті роботи ми виявили, що книги приходять різні за жанрами, тому на Раді конкурсу вирішили поділити їх на декілька інших номінацій, включивши, дитячу книгу, краєзнавчу літературу, сатиру і пародії та музичну літературу.

За підсумками конкурсу до центральної бібліотечної системи надійшло від учасників конкурсу 330 книг, які розприділено по усій бібліотечній системі. І за що усім ми дуже вдячні. Нагородження мало відбутися 12 лютого, у день народження письменника, але через політичну ситуацію в Україні, було перенесено на 10 травня 2014 року.

…До урочистостей ми готувалися довго і наполегливо. Коли Рада конкурсу підбила підсумки, вирішили якомога більше учасників відзначити, щоб кожен зміг відвідати могилу Леся Мартовича і Жовківщину.

У читанні книг, яких на конкурс прийшло від 110 авторів, взяло участь 30 читачів. Кожен читав всі книги і виставляв свої бали. В результаті Рада конкурсу підбивала підсумки. Цікаво, що деякі думки членів ради не співпадали із читацькими, але умови є умови. Тому кожен відзначений учасник став переможцем. А нашим дарунком стали скромні відзнаки, дипломи і грамоти, вручені під час концерту, та екскурсія по Жовківсьому району.

Серед переможців із різних областей Українинаші земляки зі Львівщини, а саме: Оксана Лозова, Любов Долик, Іван Гентош, Любов Відута, Надія Черкес, Роман Береза, Ірина Сайко, Зоряна Зінь, Василь Сторонський, Ігор Дах, Богдан Бовшик, Ольга Яворська, Микола Негрич, Вікторія Стасів, Галина Жубіль, Стефанія Пахольчук, Богдан Бардахівський, Галина ПановикЛісовецька, Юрій Федик, Ліліана Косоновська, Роксолана Жаркова.

Після нагородження делегація письменниківпереможців виїхала у с. Монастирок, на могилу Леся Мартовича. Тут, на місцевому сільському цвинтарі, що розташований високо на горі, похований письменник.  Священик о. Ярослав Кунинець відправив Панахиду і привітав присутніх, зауваживши, що такої кількості письменників біля памятника ще не було. Він також розказав про останні роки життя Леся Мартовича на території Замківської сільської ради.

У Народному домі с. Замку  відбувся святковий концерт за участю місцевих аматорів культурного мистецтва та культпрацівників.

Ми подякували нашим дорогим меценатам і вручили їм грамоти за посильну спонсорську допомогу. Це, зокрема, директору Інтернетвидання «Моя Жовківщина» Івану Фесюку,  Любомирі Слободян (Америка),  народному депутату України Василю Пазиняку, депутату Львівської обласної ради Івану Бокалу, Олегу Довганику.

Хай над усіма буде завжди голубооке небо, світять яскраві зорі для натхнення творити, і падають теплі дощі унікальних словосполучень для нових творчих звершень!

Галина Фесюк

.