Головна Культура Жовківщина вітала переможців ІІ Всеукраїнського конкурсу імені Леся Мартовича

Жовківщина вітала переможців ІІ Всеукраїнського конкурсу імені Леся Мартовича

412
0

Дійсно, творчість вважається одним з найпрекрасніших витворів мистецтва. Поетичні рядки супроводжують людство багато століть. Віршованими рядками можна зачаровуватись, надихати інших на нові звершення, або й заспокоювати та змушувати задуматись над життєвими істинами. Поезія може бути зброєю, але й може бути доказом щирості почуттів…

Днями Жовківщина вітала переможців ІІ Всеукраїнського конкурсу імені Леся Мартовича, письменника-демократа, якому цьогоріч виповнюється 145 років від дня народження. Наша земля вражає своєю архітектурою, історичними пам’ятками, туристичними маршрутами. Вона дала Україні полковника Січового війська Євгена Коновальця, академіка Михайла Возняка, відомого українського актора Богдана Ступку, знаменитих діячів українського кінематографу, братів Леся та Ярослава Лупіїв, письменників Агату Турчинську, Леся Мартовича і багато інших. Ми щирий і привітний народ, любимо і поважаємо гостей.

Життєвий шлях нашого земляка був коротким і непростим. Письменник прожив усього 44 роки. Все життя боровся з важкою, невиліковною недугою. Через відсутність засобів до існування Л. Мартович перервав навчання в університеті і пішов працювати за мізерну платню редактором газети. У 1900 р. він влаштувався на роботу помічником адвоката в канцелярію доктора Лонгіна Озаркевича в містечку Городку на Львівщині. Але й ця робота не давала йому матеріальних статків. У 1914 р. він захистив докторську дисертацію, проте хвороба і війна стали на заваді його життєвим планам. Помер письменник 11 січня 1916 р. у селі Погариську, де працював адміністратором сільських господарств і доглядачем за полоненими з російської армії. Там його й поховано.

У другому літературному конкурсі участь взяло 290 поетів та аматорів літератури з 20 областей України, зокрема зі США (штат Огайо), Німеччини та Італії.

Шановне та поважне журі:  заступник директора у роботі з дітьми ЦБС Надія Хомишин, директор ЦБС Марія Довгань; інспектор з виховної роботи відділу освіти Жовківської РДА Галина Васьків,  головний спеціаліст відділу освіти Омелян Боровець, журналіст і письменник Ярослав Каліка, викладач Жовківської школи мистецтв, керівник народного жіночого вокального ансамблю «Журавка» Дарія Купровська, директор Львівського обласного центру народної творчості, кандидат педагогічних наук, доцент Роман Береза, радник голови Національної спілки письменників України Олесь Ганущак, методист з музичного жанру відділу культури та туризму Роман Слука, художній керівник НД с. Гійча Галина Дорош та голова української асоціації письменників західного регіону Елла Красноступ — довго й наполегливо вчитувалися у роботи конкурсантів, щоб вибрати найкращі творчі доробки.

Усі подані роботи  заслуговували на хороші відгуки. У конкурсі учасниками були не тільки початківці, а й 26 членів НСПУ. У підсумку переможцями стали більш талановитіші.

Отож ведучі Оксана Войтович та Богдан Бовшик запрошують на сцену усіх номінантів для вручення їм нагород. 121 відзначений прибув до нашої старовинної Жовкви, аби отримати не тільки нагороду, а ще пізнати нашу культуру та звичаї. Адже у кожному регіоні вони особливі. А ще помилуватися нашими пам’ятками архітектури. Привітати переможців прийшли  й очільники району Надія Щур, голова Жовківської РДА та Роман Горбань, голова районної ради.

Упродовж двох годин тривало  нагородження переможців – номінантів, серед яких Любов Відута (м. Львів) у номінації «Дитяча книга», Іван Гентош (Львів) у номінації «Пародія», Любов Бенедишин (Сокаль) у номінації «Поезія», Олег Вістовський (Тернопіль) у номінації «Поезія. Добірки», Наталія Осипчук (Київ) у номінації «Новелістика. Книги», Петро Кухарчук (Житомир) у номінації «Поезія. Добірки», Василь Ткачик (Червоноград) у номінації «Музичний твір» та ін. Спеціальні нагороди від Національної спілки письменників України отримали Віра Бабчук (США), Оксана Маковець (США), Ігор Дах (Червоноград), Вікторія Стасів (Львів), Інна Калина (Німеччина), доречно, що пані Інна таки прибула на нагородження.

Опісля нагородження учасники виїхали у с. Монастирок, на могилу письменника, де о. Ярослав Кунинець відслужив Панахиду. Далі гості зустрілися з громадою та активом села Замку, послухали концерт, підготовлений працівниками культури Замківської, Погариської, Підліссянської та Кам’яногірської сільських рад. А ввечері усі, хто залишився, мали змогу у Жовкві послухати одне одного, ближче познайомитися та поспілкуватися.

Конкурс відбувся завдяки спонсорам і організаторам: Жовківської благодійної організації творчих та активних жовківчан «Розточани», відділу культури та туризму Жовківської РДА, районної бібліотечної системи, Львівської організації НСПУ, Української асоціації письменників Західного регіону та працівників закладів культури Липницької, Кам’яногірської, Замківської, Погариської, Підліссянської сільських рад. Окрема подяка депутату районної ради Андрію Домініку, підприємцям Петру Пешку та Івану Бокалу.

Зоряна Гумницька.