Головна Спорт Кожна свідома людина повинна вміти грати в шахи

Кожна свідома людина повинна вміти грати в шахи

378
0

1 листопада 2011 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про проголошення Дня шахів в Україні». За прийняття Постанови проголосували 277 народних депутатів України. Щорічно святкування Дня Шахів в Україні відбуваються 20 липня, який також з 1966 року є Міжнародним днем шахів.

Про історію шахових змагань на Жовківщині та сучасний стан розвитку цієї популярної гри розповідає ветеран шахів, неодноразовий чемпіон району, директор шахово-шашкового клубу «Дебют», кандидат у майстри спорту з шахів Володимир Копцюх.

— Шахи на Жовківщині мають глибокі і міцні традиції. В 60-х роках ХХ століття, завдяки ентузіасту шахів Степану Михайловичу Мікулі, розпочались регулярні проведення першостей району серед дорослих та дітей, а також командні чемпіонати серед сільських та міських колективів. У них приймали участь сотні любителів шахів, і хоча їх майстерність була невисокою, поєдинки за їх участю виділялись напруженістю та неабиякою заповзятливістю. Збірна дружина району неодноразово перемагала в обласних змаганнях серед дорослих та школярів, не залишалась осторонь і влада, яка всіляко підтримувала розвиток шахів та їх популяризацію. Кращими гравцями цього покоління були Казимір Фішер, Степан Мікула, Олександр Андрющенко, Іван Калугін та Володимир Самотій (усі — Жовква), Тарас Горячий, Ольга та Ірина Горячі, Ольга Шорулко та Надія Кайда (Рава-Руська), Юліан Масловський, Михайло Барановський (Магерів), Ігор Мороз (Куликів), Михайло Фуц (Купичволя) та інші.

У 1995 році, знову ж таки завдяки Степану Мікулі, був створений Жовківський шахово-шашковий клуб «Дебют», що став «генератором» відродження та пропагування шахової гри, які дещо занепали в часи так званої «перебудови». Було проведено десятки районних, обласних і всеукраїнських змагань, завдяки яким відомими стали такі шахісти та шахістки як Олексій Осипов, Віталій Павлось, Іван Бутляр, Юрій Галкін, Олександр Борисенко, Ірина Бродик, Світлана Цікало (Жовква), Іван Ільницький (Дубляни), Олег Почеква (Рава-Руська) та багато інших.

Із 2002 року, спочатку в Будинку дитячої і юнацької творчості, а згодом у ДЮСШ «Юність» розпочалось відродження проведення шахових навчань для школярів. Разом зі своїм наставником Тарасом Горячим із Рави-Руської нам вдалось підготувати понад півсотні шахістів першої категорії, багато з яких мають національний та міжнародний рейтинги, сотні школярів навчились грати в цю цікаву гру і отримали кваліфікаційні розряди. Найвідоміші з них Петро Лесик, Володимир і Любомир Аврамці, Андрій і Степан Янковичі, Ростислав Калиновський (Жовква), Богдан Левантович, Роман Романишин, Олександр Сенюк, Ярослав Воробець (Рава-Руська), Дмитро Нетлюх (Дубляни), Максим Індруський (Стара Скварява), Мар’яна Галанюк (Купичволя) та багато-багато інших, переконаний, будуть гордістю нашого району.

Нині в ДЮСШ «Юність» (Жовква), БДЮТ (Рава-Руська) тренуються дуже обдаровані діти Денис Кушнір, Дмитро Шевчук і Андрій Івануса (всі – 2005 р.н.), Соломія Казюк (2008 р.н.), Максим Дубневич (2009 р.н.), Роман Лемещук (2010 р.н.), на рахунку яких уже багато перемог і які, при належних увазі та фінансуванні зі сторони районного керівництва, можуть досягти найвищих результатів у своїх вікових категоріях. Це і моя мрія, і наше з Т. Горячим завдання на найближчі роки. А ще було б добре, аби, за сприяння відділу освіти, у школах району можна було б проводити факультативні заняття з шахів за участю кваліфікованих тренерів шахово-шашкового клубу «Дебют».

Назагал я вважаю, що кожна свідома людина повинна вміти грати в шахи – цю цікаву, інтелектуальну гру, перемога в якій приносить величезну радість і задоволення.

Тарас НЕВГАМОВНИЙ.