Головна Спорт Кубок України серед ветеранів — на Львівщині!

Кубок України серед ветеранів — на Львівщині!

219
0

Від 30 жовтня до 6 листопада у залі шахово-шашкового клубу «Юність», що у м. Білій Церкві, проходили кубкові змагання з шашок 64 і 100 у трьох номінаціях: шашки-64 — жінки, шашки-64 — чоловіки, шашки-100 — чоловіки та жінки.

Cкладність турніру полягала в тому, що за короткий проміжок часу учасникам потрібно було зіграти у трьох дисциплінах: 1 — класична гра, 2 — швидкі шашки (рапід), 3 — блискавична гра. Гравці були обмежені у часі. На класичну гру кожному гравцю відводилась усього лиш година на партію та по одній хвилині на хід. Ветеранам було легше, бо змагались в одній партії та у часі обмежень не мали. Жорсткими були правила у шашки-64, бо там чоловікам і жінкам відводилось по 45 хвилин, плюс 30 секунд на хід. Це були мікроматчі, що складались із двох партій та в сумі складали три години напруженої боротьби.

На швидку гру усім, без винятку, відводилось 15 хв., плюс 3 сек. на хід у шашки-64. А у «блискавку», як жартома шахісти і шашкісти називають гру у
бліц, взагалі обмаль часу — 5 хвилин та 2 секунди (на хід) у шашки-100. На гру у шашки-64 (мікроматчі) відводилось по три хвилини і три секунди (на хід) на кожну партію мікроматчу! Недарма кажуть: покажи себе, як ти граєш у бліц, і я скажу, хто ти насправді — майстер чи лишень підмайстер! Команду ветеранів Львівщини представляли: у шашках- 64 — (мс) Зоряна Анісімова з Нового Роздолу, багаторазова чемпіонка України, досвідчена майстриня; (мс) Іван Ганяк зі Стрия та (мм) Іван Бутляр зі Жовкви (шашки-100).

В упертій, безкомпромісній боротьбі наші ветерани стали абсолютними переможцями Кубку України в командному заліку, не залишивши шансів суперникам з Київської області, що стали другими, а також гравцям зі Закарпаття, Дніпропетровщини, Донецька, Рівненщини та Криму. До речі, кримчани зайняли почесне третє місце.

Уже драматично усе відбувалося в особистому заліку. Але і тут «наші» виявилися на висоті. З. Анісімова перемогла у класичні шашки (класична
гра). Так тримати, чемпіонко! Щоправда, втомившись, в двох других дисциплінах, була третьою, але позаду «молодших» (мг) О. Рейбіш (Київська обл.), (мс) Л. Ведерко (Донецька обл.), дворазової чемпіонки світу зі шашок — 100, серед спортсменів інваспорту!

«Молодий» стриянин (мс) І. Ганяк теж не підвів команду, хоча два четверті місця, одне срібло трохи змусило нас похвилюватися. Та усе розставив по місцях виступ нашого жовківчанина (мм) І. Бутляра в шашки-100 (міжнародні). Вагомий доробок — два срібла та абсолютний успіх в блискавичній грі (лише одна нічия) — дозволив набагато випередити другого та третього призерів у загальнокомандному заліку. Приємно на закінчення відзначити, що неабияк сприяв нашій перемозі львів’янин (мс) Ю. Насолюк, чудова, чуйна людина, хороший oрганізатор, кваліфікований спеціаліст, який «вгадав зі складом нашої збірної. Безпосередню фінансову допомогу надала Львівська філія Всеукраїнської організації «Спорт для всіх» (керівник В. В. Климович). Велика вдячність йому за розуміння проблем такого «бідного» виду спорту, як шашки.

І при нагоді відзначимо керівника відділу молоді та спорту Жовківської РДА О. Калиновську, котра переконала нашого земляка поїхати на цей Кубок-2017 та підтримати команду ветеранів Львівщини.

Тарас НЕВГАМОВНИЙ.