Головна Спорт Львівський тріумф у турнірі пам’яті В. Ковцуна

Львівський тріумф у турнірі пам’яті В. Ковцуна

384
0

Футбол на Жовківщині завжди був і залишається хорошою спортивною традицією  для  місцевих вболівальників та футболістів. Живі емоції, спортивні пристрасті та футбольні баталії –  таким є справжнє футбольне свято для жовківчан.    

Цього року з 23-25 серпня за сприяння керівництва Жовківської районної ради, Жовківської РДА, управління освіти молоді та спорту РДА та Федерації футболу Львівської області та району  в  м. Жовкві відбувся сьомий Міжнародний турнір з футболу пам’яті В. Ковцуна. Мета проведення цього футбольного змаганнявшанування пам’яті вихованця Жовківської ДЮСШ та ФК «Карпати», професійного футболіста Василя Ковцуна. Окрім цього, насамперед, завданням турніру є популяризація футболу як здорового способу життя, підвищення футбольної майстерності молодих футбольних дарувань. Для когось із них це шанс відкрити перед собою нове світле спортивне майбутнє, додаткова мотивація свого спортивного росту та осягнення нових рубежів футбольної кар’єри.

Дитячоюнацькі змагання відбувалися на жовківському стадіоні «Розточчя». Свою майстерність на футбольному полі демонстрували вихованці восьми футбольних шкіл: ДЮСШ Жовківського району, ДЮСШ «Юність» с. Добросина, ДЮСШОР ФК «Карпати» м. Львова, ДЮСШ ФК «Львів» м. Львова, ДЮСШ ФК «Арсенал» м. Білої Церкви, ДЮСШ «Тернопіль» м. Тернополя, ДЮСШ  ФК «Арсенал» м. Харкова та ДЮСШ ФК «Буковина» м. Чернівців. На превеликий жаль, ми не побачили гостей із-за кордону. Польська футбольна команда з м. Белхатува не змогла відвідати жовківське футбольне свято. Та попри це футбольні примхи вболівальників задовольнили своєї цікавою грою вітчизняні та місцеві спортивні колективи.

Організація турніру відбувалася на досить високому рівні. Було створено дві футбольні групи. Заздалегідь підготовлена турнірна сітка розіграшу матчів. Поєдинки обслуговували  бригади арбітрів м. Жовкви та м. Львова. Кожен охочий вболівальник та гість змагань мав змогу ознайомитись із організацією турніру із кольорової програмки.

Урочисте відкриття футбольного турніру відбулося 23 серпня. Під звуки Державного гімну капітани команд підняли національний стяг, вітаючи Україну із Днем Соборності. З молитвою і Божим благословенням місцевого священика, футболісти вступили на ниву спортивних змагань. Привітали юнаків із початком змагань міський голова Жовкви П. Вихопень, голова Федерації футболу Львівщини Я. Грисьо, представники обласної та районної влади. На знак пошани і світлої спортивної пам’яті урочистою ходою вихованці українських  футбольних шкіл поклали квіти на могилу В. Ковцуна.

Турнірне суперництво, як завжди, відбувалося у завзятій футбольній конкуренції. Два дні молоді юнацькі колективи виборювали собі путівки за право розіграшу призових місць. Що ж пощастило не всім. Футбол це гра, в якій є переможець і переможений. У впертій спортивній боротьбі фінальні матчі за призові місця виглядали таким чином. Восьме місце в турнірі посіла команда ДЮСШ «Юність» с. Добросина, програвши колективу ДЮСШ ФК «Буковина» м. Чернівці з рахунком 0:3, остання ж зайняла сьому сходинку у футбольному розіграші. У доволі драматичному поєдинку шостою фінішувала команда ДЮСШ Жовківського району, поступившись вихованцям харківської ДЮСШ ФК «Арсенал», яка посіла п’яте місце. За ігрового рахунку 2:2, розсудила команди серія післяматчевих пенальті, гору взяв «Арсенал» (рахунок 6:4). «Бронзу» турніру святкував колектив ДЮСШОР ФК «Карпати», здолавши команду ДЮСШ «Тернопіль» у серії пенальті 5:3 (1:1). У фінальному поєдинку зустрілися команди ДЮСШ ФК «Львів» та ДЮСШ ФК «Арсенал» (м. Біла Церква). Гра була досить динамічною. Впродовж матчу ініціативою володіли львів’яни, проте команда суперника намагалась нав’язати їм гідну конкуренцію. ФК Львів був фаворитом цього турніру, тому перемога над ФК «Арсеналом» була прогнозованою, рахунок поєдинку – 2:1. В результаті  львівські леви повезли Кубок В. Ковцуна до себе додому, а команда з Білої Церкви здобула «срібло» турніру.

Нагородження команд та закриття міжнародного жовківського турніру проводилось 25 серпня. Під егідою керівництва Федерації футболу Львова та Жовкви, спільно з представниками влади району відбулось урочисте вручення нагород учасникам футбольних змагань. Свої слова вітання юним талантам сказав голова Жовківської РДА Б. Юрдига. Прикро те, що місцеві команди не досягли бажаних результатів, та не стали призерами турніру. Проте гравці районних команд були номіновані на індивідуальні нагороди. Приз кращого бомбардира турніру отримав Святослав  Макар, вихованець команди ДЮСШ Жовківського району, приз наймолодшого гравця турніру отримав футболіст ДЮСШ «Юність» с. ДобросинаТарас Михалець.

Жовківський  футбольний турнір пам’яті В. Ковцуна закінчився. Проте приємні враження і хороші спогади не згасають ніколи.  Відрадно, що в наш час є такі хороші спортивні моменти в житті футбольної Жовківщини. Не менш вагомим є те, що наша молодь активно розвивається у спортивному та виховному напрямку та добре пам’ятає своїх футбольних нащадків.

Віталій Слука.