Головна Спорт На Жовківщині вже вшосте відбувся дитячий футбольний турнір

На Жовківщині вже вшосте відбувся дитячий футбольний турнір

334
0

9 травня у селі Забір’я вже вшосте відбувся дитячий футбольний турнір, присвячений пам’яті полеглих воїнів-односельчан у Другій світовій війні. Вшановувати разом із молоддю пам’ять героїв, які віддали своє життя за нашу свободу, в Забір’ї стало вже доброю традицією. Цього погожого дня на стадіоні зібралося чимало молодих спортсменів – футбольні команди 5-9 класів Волицької, Гійченської, Забірської, Равської, Річківської, Ново-Кам’янської шкіл, а також їхні тренери та вболівальники.

Плекати в дітей одночасно і фізичну, і духовну силу, розвивати їх тілесно і збагачувати морально – нелегке завдання. Але на дитячому турнірі з футболу ці дві складові гармонійно поєдналися. Перед змаганням усі присутні вшанували пам’ять полеглих воїнів. До юних спортсменів звернувся сільський голова Забір’я Зеновій Сенько: «Я зичу вам натхнення, доброї спортивної злості, поваги один до одного і волі до перемоги». Він також ознайомив команди із порядком проведення турніру та продемонстрував нагороди для майбутніх переможців та призерів.

Із привітанням перед присутніми виступив також директор Забірської ЗОШ І-ІІ ступенів Степан Баковський: «З Божого благословення ця благодатна забірська земля знову наповнилася дитячим галасом та радістю, адже ми вже вшосте проводимо такий турнір. Спорт, мир і дружба — поняття нероздільні. Саме в спорті ми єднаємося, саме в спорті ми загартовуємося, саме в спорті ми духовно, морально збагачуємося. Адже спорт – це мир».

Про трагічні події минулого забірчанам та гостям розповіли учениці Забірської школи під керівництвом Оксани Юрчук, які зробили екскурс в історію та розповідали вірші.  Слова підіймалися до неба і залишалися у серцях: «Цей день радісний і гіркий. Радісний, бо приніс на нашу землю мир. Гіркий, тому що ціна цієї радості – життя мільйонів наших співвітчизників».

Представники футбольних команд разом із учнями віднесли квіти та вінок до пам’ятника Невідомому солдатові. А Зеновій Сенько від усієї громади привітав Івана Григоровича Матвіїва – учасника бойових дій, єдиного живого ветерана в селі.

Турнір тривав декілька годин. За ним, затамувавши подих, спостерігали і юні спортсмени, і вболівальники. Найкращими порадниками для кожної команди були її тренери, вчителі фізкультури: Василь Підлипний і Юрій Монащук з Волицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, Микола Яцків з Гійченської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Євген Маяк із Забірської ЗОШ І-ІІ ступенів, Богдан Кушта з Равської ЗОШ І-ІІ ступенів, Андрій Тарновський з Річківської ЗОШ І-ІІ ступенів, Віктор Перитятко з Новокам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

У результаті завзятих та справедливих змагань місця розподілилися так: VI  місце –  команда Ново-кам’янської школи, V місце – команда Равської школи, IV місце – команда Річківської школи,  III місце – команда Волицької школи, II місце – команда Гійченської школи. Першими стали господарі поля – команда Забірської школи. Усі команди отримали дипломи про активну участь у дитячому турнірі, а команди, які зайняли перші три місця, нагороджені золотими, срібними та бронзовими медалями. Переможці футбольних баталій отримали Кубок.

Дитячий  футбольний турнір у Забір’ї став прикладом того, як спорт може згуртовувати та плекати в серцях молоді патріотизм. Недарма кажуть, що спорт – це мир.

Галина Копровська,

студентка IV курсу факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка.

На світлинах: призери дитячого футбольного турніру (вгорі); сільський голова Забір’я і діти — з ветераном Іваном Григоровичем Матвіївим.