Головна Спорт Перший крок до свого відновлення зробила футбольна команда с. Туринки з Жовківщини

Перший крок до свого відновлення зробила футбольна команда с. Туринки з Жовківщини

615
0

Нові та яскраві сторінки відкриває перед собою футбольна Жовківщина. В рамках відкритого футбольного турніру до Дня Незалежності України на футбольну ниву району знову вступає команда ФК «Туринка». Через три роки футбольної перерви команда с. Туринки повертається на свій «другий тайм».

Жовківський футбольний край завжди славився своїми спортивними традиціями та звичаями.  За багато років, футбол на Жовківщині став невід’ємним атрибутом спортивного життя її мешканців. Дорослі та діти, чоловіки та жінки – усі відвідують стадіони, з вогником гордості в очах, спостерігають за грою місцевих футболістів. Кожна перемога, поразка, надбання чи втрата щорічно породжують усе нові й нові футбольні баталії та пристрасті.

Ось уже впродовж кількох років, спостерігаємо не дуже втішну  картину — зі жовківського футбольного простору зникають провідні команди. Кажуть, що Жовківщина втрачає свій футбольний шарм. Незважаючи на те, що футбольний чемпіонат Жовківщини функціонує у двох дивізіонах, регулярно проводяться футбольні турніри та ми не бачимо гри тих команд, які традиційно були еталоном жовківського футболу на районному та обласному рівнях. Обжинками футбольної ниви краю стали команди Куликова (ФК «Куликів»), Жовкви (ФК «Жовква», ФК «Гарай»), Туринки (ФК «Туринка») та ін. У результаті найбільші населені пункти Жовківського району, в тому числі й районний центр, втратили свій футбольний потенціал. Та попри ці втрати є на Жоківщині й такі місця, де футбол, практично загинув уже на десятиліття. Така ситуація зрозуміла, — настала темна сторінка для жовківського футбольного життя. Прийшов час діяти Футбольній Федерації Жовкви, а саме виконувати своє пряме і  головне завдання — розвивати і популяризувати футбол у рідному краї.

Та попри свої втарати, футбольна нива Жовківщини відпускає нові паростки. Перший крок до свого відновлення зробила футбольна команда с. Туринки,. Після майже трьох років перерви, футбол у Туринку повернувся. Останні туринківські футбольні пристрасті були увінчані дуже трагічними подіями. Після розіграшу чемпіонату району сезону 2011-2012, у якому ФК «Туринка» взяла чемпіонство, про футбол вищої ліги Жовківщини було забуто. Команда припинила своє існування на піку футбольної слави. Причин було багато, насаперед, це фінансові труднощі, відсутність спонсора, командні міжусобиці, вигідні пропозиції від інших команд, з метою усунення конкурентів  та багато інших проблем, пов'язаних із футбольною мотивацією. Так розвалилась команда чемпіонів району, а її гравці знайшли місце в інших провідних футбольних колективах Жовківщини. Після цього були спроби відновитись у нищий дивізіон району та все марно, адже перебудувати команду з новими кадрами було дуже важко. Проте, цьогоріч у туринківської футбольної команди відкрилось друге дихання, відбулось її відродження.

Променем сонця для туринківського футболу стало згуртування дружнього колективу команди та заявка на районний турнір, присвячений Дню Незалежності України. За ініціативи гравців колишнього складу команди ФК «Туринка», було створено турнірний бюджет команди, облаштовано футбольне поле. Власним коштом і шаленими спортивними амбіціями, гравці команди зуміли налагодити старі зв'язки та відновити футбольні традиції с. Туринки. Перший крок для свого спортивного тріумфу зроблено — юнаки подарували сільським вболівальникам своє футбольне свято. Вони подарували надію на те, що футбол у рідному селі житиме. Залишається лише довести свій статус фаворита турніру. Розіграш кубку Незалежності стартує 10 серпня, свою футбольну майстерність продемонструють 10 команд-претендентів вищого дивізіону районної першості, серед яких і «новоспечена» ФК «Туринка».  Свій «перший тайм» футбольного життя молода команда Туринки відстояла гідно, маємо надію, що й її повернення на «другий тайм» буде також достойним і довготривалим…

Попри свої негаразди, бачимо, що фубольна Жовківщина все ж таки розвивається. Для прикладу, ті ж туринківські  юнаки, граючи в інших командах, не  забувають  про рідні футбольні традиції. Такими вчинками закладається фундамент фубольного майбутнього Жовківщини. На фоні, поки що тимчасового, відновлення ФК «Туринка», варто взяти до уваги усі інші провідні футбольні втрати жовківського чемпіонату та подати гідний урок тим, хто допустив ці втрати, і таким чином занедбав Жовківський футбол. Надія кожного вболівальника це цікава і гостра фубольна конкуренція, де не «топлять» футбольних лідерів і «тягнуть» аутсайдерів. Сподіваємось, що в недалекому минулому жовківський футбольний лан  впустить ще багато нових «паростків» та відновить свої старі, занедбані, «пагінці».

Віталій Слука.