Головна Спорт Складно, цікаво, романтично…

Складно, цікаво, романтично…

368
0

Зробити літак і запустити його у небо — це викликає надзвичайно сильні емоції: радість, дивне хвилювання, відчуття, які словами не передати. Авіамодельний спорт — і складно і цікаво, і романтично. Він активно розвивався кілька десятиліть тому. Але й досі доволі популярний. Це технічний вид спорту, учасники якого змагаються у конструюванні моделей літаючих апаратів: планерів, літаків, гелікоптерів. До того ж, вони мають показати клас у керуванні ними на швидкість, дальність, тривалість перебування у небі та виконанні фігур вищого пілотажу. Займатися авіамодельним спортом — задоволення не з дешевих. Наприклад, модель планера коштує від кількасот до кількох тисяч доларів. Але її можна створити і власноруч, що буде набагато дешевше.

Упродовж трьох років Жовківщина приймає чемпіонів Європи та світу  — віртуозів із авіа- та ракетомодельного виду спорту. Не став винятком і цей рік — поблизу В. Дорошева упродовж 23-29 липня тривав чемпіонат світу з авіамодельного спорту.

Вихованці Жовківського районного дитячого центру оздоровлення, відпочинку та туризму «Росинка» разом із дітьми з Луганщини та Києва, які теж перебувають на оздоровленні в таборі, побували у спортивному містечку. Голова федерації авіамодельного спорту Львівської області Сергій Маркелов ознайомив дітвору із командами, що беруть участь у змаганнях, та країнами, які вони представляють. Змістовно розповів й про правила змагань цьогорічного чемпіонату. Майстер спорту, перший віце-президент федерації авіамодельного спорту України, цьогоріч менеджер юнацької команди збірної України Сергій Помагаєв продемонстрував модель планера, акцентував на особливостях підготовки планера до змагань і відповів на низку запитань школярів. Дітвора на згадку зробила світлини зі спортсменами.

«Проведення змагань світового рівня на Львівщині, зокрема Жовківщині, має велике значення. Це великий поштовх до популяризації й розвитку авіаційних видів спорту, розвитку молоді в Україні та сприяння підвищенню міжнародного іміджу нашої  держави», — підкреслив Сергій Маркелов.

Цьогорічний чемпіонат світу з радіокерованих метальних моделей планерів F3K довів, що українці і в цьому виді не пасуть задніх. Загалом помірятися силами на великодорошівське поле приїхало 115 спортсменів із 33 країн світу. Нашу збірну представляли троє дорослих пілотів та троє юніорів. Для обидвох вікових груп Senior і Junior змагання складалися з 19 турів. За результатами турів у фінал вийшло 12 найкращих дорослих пілотів та 8 юніорів, які боролися за звання «Чемпіон світу-2017». У результаті перемогу здобули: дорослі — Нідерланди, Україна та Чехія; юніори — Південна Африка, Литва та Ізраїль. Вітаємо нашого Ігоря Буцерогу з перемогою, котрий виборов «срібло» в змаганні серед дорослих. Чемпіонат світу-2017 пройшов на високому рівні, завдячуючи посильній допомозі голів Жовківської РДА і Великого Дорошева — Надії Щур і Василя Кирилюка, Жовківського управління водного господарства (керівник Василь Міндер), ПП “Рома” (Роман Демчина).

Зоряна ГУМНИЦЬКА.