Головна Спорт Спорт – це життя

Спорт – це життя

2902
0

12 вересня – для багатьох непросто звичайний день календаря. Ця дата – свято для тих, хто любить спорт, хто провадить і пропагує здоровий спосіб життя,  заслужено отримуючи натомість бадьорість, добрий настрій та масу позитивних емоцій.

Велика армія яскравих прихильників спортивних змагань різного віку проживає на Жовківщині.  Немала заслуга у цьому спортивних установ, що виховали чимало спортсменів, відомих не лише на наших теренах, але й далеко за їх межами. Напередодні Дня фізкультури та спорту про діяльність спортивних закладів розповідають їх очільники.

Ольга Калиновська, завідувач сектору молоді і спорту Жовківської РДА:

— Упродовж 2014 року вдалося зберегти мережу фізкультурно-спортивних закладів району. Станом на 1 січня 2015 року в районі працює 2 спортивні школи, відділення велоспорту обласної ДЮСШ, установа дитячо-юнацьких молодіжно-спортивних клубів, районна організація ВФСТ «Колос» та Федерація футболу Жовківщини.

Станом на 1 січня 2015 року у двох ДЮСШ, відділенні обласної ДЮСШ та УДЮМКу займаються 1137 учнів.

На сьогодні у Жовківському районі нараховується 120 штатних працівників фізичної культури та спорту, в тому числі: 85 вчителів фізичної культури загальноосвітніх шкіл; 5 викладачів фізичного виховання ЛДАУ; 2  викладачі Рава-Руського професійного ліцею; 11 тренерів-викладачів зі спорту; 4 працівники спортивних споруд.

Сектор молоді та спорту спільно з іншими структурами галузі спорту забезпечив виконання календарного плану спортивно-масових заходів на 2014 рік та участь спортсменів району в ХХІІІ спортивних іграх Львівщини серед міст та районів  та VІ спортивних іграх ветеранів спорту області. За підсумками виступів спортсменів Жовківщини  у цих змаганнях, район посів 3-тє місце.

Сектором молоді та спорту райдержадміністрації спільно зі спортивними школами та клубами проведено змагання з вільної боротьби, настільного тенісу, велосипедного спорту, велотуризму, волейболу, баскетболу, кіокушинкай-карате, шахів, авіамодельного спорту. Також було проведено низку районних спортивних заходів  із нагоди відзначення державних  та професійних свят.

Упродовж 2015 року Жовківщина була центром проведення Чемпіонату Європи 2015 року з ракетомодельного спорту, ХІ-го Європейського тижня велотуризму, VІІІ Міжнародного юнацького турніру з футболу пам’яті Василя Ковцуна,  ХІV відкритого чемпіонату Львівської області з велосипедного спорту на шосе пам’яті З. Керницького та ін.

За кошти обласного бюджету в рамках реалізації обласної програми «Селу – спортивний майданчик» придбано гімнастичне обладнання на суму 20 тис. грн. для облаштування антивандальних майданчиків у селах Гребінці, Купичволя, Мокротин, Артасів.

Жовківська ДЮСШ упродовж 2014-го року придбала спортивне обладнання (стійки для гри у волейбол) та спортивний інвентар (футбольні та волейбольні м’ячі, сучасні секундоміри та ін.) на загальну суму 20 тис. грн. ДЮСШ «Юність» за бюджетні кошти придбала спортивний інвентар (футбольні сітки, м’ячі, форму) на 12 тис. грн. та за спонсорські кошти 6 комплектів шахів та шахових годинників.

У листопаді-грудні 2014 року проведено ремонт дахового покриття спортивного залу Жовківської ДЮСШ на загальну суму 325 тис. грн.

Андрій Козенко, голова Федерації футболу Жовківщини:

— Федерація футболу Жовківського району (скорочена назва ФФЖ) є громадською спортивною організацією, яка діє на підставі статуту,   зареєстрованого  в Жовківському районному управлінні юстиції 15 квітня 2005 року.

ФФЖ, відповідно до діючого статуту, займається організацією та проведенням футбольної першості району серед клубів любителів-аматорів  дорослих та юнацьких складів відповідно до затверджених календарів.

Приємно відзначити той факт, що кількість футбольних клубів, які приймають участь в районній першості з футболу, від початку заснування ФФЖ і до сьогоднішнього дня значно зросла і на даний момент нараховує 42 дружини, які змагаються за звання чемпіонів району у вищій, першій та другій лігах районної першості.

Основним завданням ФФЖ є залучення до змагань якомога більше футбольних команд,  особливо юнацьких складів.

Позаяк ФФЖ є громадською спортивною організацією, то першість району з футболу, нагородження переможців та команд, які приймають участь у районній першості з футболу, проводиться за рахунок благодійних коштів футбольних клубів, сума яких встановлюється на загальних зборах представників футбольних команд.

Значна увага ФФЖ приділяється рівню футбольних полів, на яких відбуваються поєдинки. Дякуючи представникам футбольних клубів, їх прихильникам та меценатам, практично футбольні поля всіх команд вищої ліги (ліга нараховує 12 команд) та більшість футбольних полів команд першої та другої ліг відповідають затвердженим стандартам, з необхідною інфраструктурою.

У позитив роботи ФФЖ можна зарахувати появу в районному чемпіонаті  футбольних клубів не тільки міст, сіл та селищ, але й хуторів, таких як Поріцьки, Панчишини, Бучми та ін.

Однак прикрим є те, що зі спортивної карти району зникли колись самобутні футбольні команди сіл Замочок, Туринка, Нова Кам’янка, К. Липник, Нова Скварява, Гряда, Гребінці, Кошелів, Звертів, а найбільше боляче за спортивний Куликів, адже ще не так давно селище було представлено футбольним клубом в обласному чемпіонаті, а зараз Куликів не заявлений навіть в районній першості з футболу.

Напередодні спортивного свята вітаю усіх представників футбольних клубів, у тому числі їх гравців, прихильників та меценатів футбольних команд та бажаю всіь спортивного довголіття та досягнення  нових успішних спортивних звершень.

Ігор Савка, директор ДЮСШ «Юність»:

— Дитячо-юнацька спортивна школа створена ще далекого 1984 року, коли виховувала спортсменів велосипедного спорту. Сьогодні тут культивують 4 види спорту: армреслінг (м. Дубляни), настільний теніс (с. В. Грибовичі), шахи (м. Жовква, с. Глинськ), футбол (юнаки і дівчата, смт. Магерів, с. Добросин).

Із 1-го вересня навчання з 210 учнями проводять 6 високо-кваліфікованих тренерів.

Найкращі результати демонструють дівчата-футболістки (тр.Тарас Паска). Зокрема, цьогоріч вони здобули Кубок «Золотий колос» на всеукраїнських змаганнях АПК України, які відбувалися  в Скадовську Херсонської області. А вихованці школи Людмила Бортник, Надія Вегерич стали учасницями збірної України з жіночого футболу U-15 і невдовзі захищатимуть честь України на чемпіонаті Європи. Дана Калічинська (2002 р.н.), навчаючись у спортивному ліцеї м. Костополя, виступає у складі збірної Рівненської області на першості України.

Юнаки-футболісти (до 18 років), що грають у чемпіонаті області, а також  у дитячо-юнацькій Лізі, неодноразово ставали чемпіонами та призерами цих змагань.

Належний рівень підготовки демонструють шахісти, беручи участь у змаганнях різних рівнів.

Дирекція школи завше очікує хлопців та дівчат, які готові поринути у цікавий світ суперництва, аби ще вище підняти рівень жовківського спорту та пропагувати здоровий спосіб життя.

Тел.: 0673401145, 61-077.

Олександр Вербило, директор УДЮС та МК:

— Установа дитячо-юнацьких спортивних та молодіжних клубів створена з метою пропаганди та залучення дітей, молоді до здорового способу життя та змістовного дозвілля. При установі існують секції і клуби з атлетичної гімнастики, силових видів спорту  в Жовкві і Дублянах, настільного тенісу в с. Малехові, авіамодельного спорту, велотуризму в Жовкві.

Крім занять у гуртках і секціях, традиційними стали для нас проведення щорічного фестивалю «Країна сили» в Дублянах (заняття в секції тут проходять за авторською методитокою  керівника В.Яськіва), участь в організації спортивної частини фестивалю «Зашків – земля героїв», проведенні щорічного «Свята героїв», свята з нагоди Дня захисту дітей та інших заходах, які проводяться у районі.

Цьогоріч, як ніколи, актуальними стали патріотичне та військове виховання юного покоління. Всі керівники клубів приділяли цьому велику увагу, особливо хочу відзначити директора,  керівника авіамодельного гуртка,  майстра спорту А.Умрихіна,  з ініціативи якого на базі гуртка було організовано збір та ремонт безпілотників для АТО, за сприяння ГО «Солідарність правих сил» працював учбовий центр операторів безпілотних літальних апаратів. Приємно повідомити, що перебуваючи на реабілітації після шпиталю, наш краянин Андрій Борисович, в  часі святкування Дня Незалежності України, став у складі збірної України чемпіоном Європи, перемігши в фіналі росіян.

Незважаючи на хронічну нестачу приміщень для занять, ми запрошуємо дітей та молодь Жовківщини до занять у клубах, секціях, гуртках установи дитячо-юнацьких спортивних та молодіжних клубів.

Довідки за тел. 067 599 88 47 з 9.00 до 18.00 (понеділок – п’ятниця).

Богдан Багрій, директор ДЮСШ  м. Жовкви:

— На цей час у школі навчається 710 учнів. Культивується 6 видів спорту: б/вільна, б/дзюдо, волейбол, л/атлетика, н/теніс та футбол. Працює 21 тренер. Навчально-тренувальний процес відбувається у м. Жовкві на міському стадіоні і в спортивному залі ДЮСШ, який знаходиться на вул. Воїнів УПА, 22, та в шкільних залах і спортивних майданчиках при загальноосвітніх навчальних закладах району.

Упродовж останніх років хороших результатів досягають  вихованці школи з настільного тенісу, вони стали чемпіонами та призерами чемпіонату області серед учнів ДЮСШ і показують хороші результати у Всеукраїнських змаганнях. Легкоатлети беруть учать у всіх запланованих змаганнях, завжди займають призові місця. Цього року вихованець школи Юрій Васєчкін  став учнем Львівського училища фізичної культури. Дзюдоїсти виступають також на дуже високому рівні, займають високі призові місця на чемпіонаті області серед різних вікових груп, окремі поповнили ряди Львівського державного університету фізичної культури. На належному рівні в чемпіонаті області виступають юні футболісти та волейболісти. Вихованці тренера Павла Багрія виступають у командах майстрів (Іван Гаврушко, Юрій Яцків та Юрій Марушко). Футболісти 2000 р. н. (тренер Андрій Максимик) брали участь у VIII міжнародному дитячо-юнацькому футбольному турнірі пам’яті В.Ковцуна .

Адміністрація      Жовківської   ДЮСШ докладає максимум зусиль для покращення матеріа-льно-технічної бази, а також навчально-тренувального процесу, щоб учні спортивної школи досягали вищих спортивних результатів на різних щаблях змагань.

Запрошуємо школярів району вступати у дитячо-юнацьку спортивну школу для покращення здоров’я та  захисту честі району на обласних, Всеукраїнських та міжнародних змаганнях.

Ярослав Глутковський.