Головна Спорт Чи відродиться жовківський футбол?

Чи відродиться жовківський футбол?

602
0

Жовква здавна славилась своїми  спортивними традиціями. Завжди жила у ритмі спорту та футбольних баталій. Памятними і приємними для кожного є ті хвилини радості, які відчув він на славному стадіоні «Розточчя» за грою рідної команди. Кожен мешканець міста  мав можливість отримумати масу приємних емоцій від чудових футбольних вихідних у Жовкві

Та, як би в Жовкві не любили футболсьогодні його у місті нема. У великому районному центрі нема футбольної команди. В один неприємний день футбол у Жовкві помер. Чому і за яких обставин, важко сказати, проте дух футболу та спортивний азарт живе в серцях ініціативної жовківської молоді. Сьогодні молоді спортсмени намагаються відновити колишню футбольну славу свого міста, проте їм у цьому потрібна належна підтримка, якої вони так шукають. Завдяки ентузіазму та наполегливості гравці колишнього ФК «Жовква» тримають волосину надії відновити команду у своїх руках. Варто заглянути у футбольне минуле Жовківщини, аби зрозуміти всю повноту окресленої проблеми.

Свій шлях на футбольній ниві району ФК «Жовква» розпочав у 2008 році. За ініціативи місцевої молоді була створена команда, яка функціонувала на засадах власного ентузіазму та спортивного патріотизму гравців. Власними зусиллями та фінансовими ресурсами жовківські футболісти підтримували набуту спортивну славу рідного міста. Важко було утримувати команду за таких умов, проте це не заважало здобувати великі перемоги і демонструвати хороший футбол. У 2009 році гравці ФК «Жовква» здобули бронзові нагороди чемпіонату Жовківщини та  стали володарями Кубка районної першості. А у 2011 році з комерційних міркувань та задля спортивної продуктивності 2 команди у м. Жовкві об’єднались і вже у наступному році виступили у чемпіонаті Львівської області, де продемонстрували непогані результати. Проте через, знову ж таки, брак фінансового потенціалу команда у 2013 році почала виступати у районному чемпіонаті.

У 2014 році остання футбольна команда м. Жовкви припинила своє існування. Сумна картина реальності та спортивної несправедливості постала перед очима молодих футбольних дарувань рідного міста. Цю важку втрату ще довго оплакували на сторінках районних та обласних видань, проте ніяких змін не відбулось. Актуалізація футбольного питання сьогодні набула великого значення, адже крик молоді Жовкви повинен бути почутий. Колишні гравці ФК «Жовква» охоче розповіли чому саме так сталось і, які причини до цього спонукали: чому немає команди у Жовкві? Що хоче бачити жовківська молодь у  футбольному майбутньому міста?

Першим і одвічним питанням та, водночас, проблемою, яка стала причиною припинення існування футбольної команди, був брак фінансування. «Виживати і тягнути команду власними коштами було дуже важко. Доїжджали на матчі своїм транспортом. Іноді важко було зібрати кошти, щоб заплатити футбольному судді. До того ж ми фізично не могли утримувати дві командидорослих і юнаків, адже у вищій лізі району не можна було грати без юнацької команди. Хоча сьогодні  бачимо, що таке правило існує не для всіх команд району, бо ФФЖ цю планку піднімає чи опускає для vip-команд жовківської першості». Інша проблема в тому, що гравці втратили ентузіазм, оскільки підтримки з боку місцевої влади та ФФЖ не було. «Ми неодноразово оббивали пороги адміністрації, міської ради і слухали те, що нам допоможуть і тим питанням займуться, проте все залишилось на рівні обіцянок». Не залучились підтримкою місцевої влади і спонсори, які свого часу допомагали команді. У часі гірких подій футбольного простору у Жовкві усі закрили очі та зробили вигляд, що не побачили, як потонула в комерційному бруді молода спортивна генерація.

Сьогодні жовківські хлопці живуть з мрією відновити те, що було втрачено. Відновити футбол нового зразка: не на сезон, не два, а створити команду, яка буде дивитися у майбутнє і розвиватись, як основа районного чемпіонату. Нижче подаємо їхні гіркі роздуми. «Ми не втрачаємо віри відновити ФК «Жовква», якому ми віддали себе повністю: час, енергію, кошти, самовідданість. Продовжуємо тренуватись разом, підтримуємо футбольні якості та фізичні кондиції. Всіляко сприяємо та спричиняємось до проведення різних спортивних заходів. ГО ФСТ ФК «Жовква», до якої входять гравці команди, за підтримки «Гільдії підприємців Жовківщини» нещодавно організувала 2 турніри з мініфутболу серед вуличних команд м. Жовква між юнаками та дорослими». Таким чином підтримують власну футбольну форму та підбирають нових гравців для майбутнього складу команди. Варто відзначити і той факт, що після розпаду ФК «Жовква» гравці почали виступати за інші футбольні колективи району, з метою підтримання своїх спортивних навиків. «Прикро і боляче усвідомлювати, коли граєш за інший футбольний клуб в той час, коли районний центр з величною футбольною історією немає жодного футбольного колективу. Проте ми змушені миритись з такими реаліями та надіятись на краще». Важливим аргументом для відновлення команди у Жовкві є майбутня перспектива розвитку молодого футбольного покоління, яке виховується на базі ДЮСШ м. Жовкви. Актуальним є подальший розвиток у дорослому колективі футбольної команди міста. На жаль, такої можливості зараз немає. Тому за таких умов юні футболісти, закінчуючи спортивну футбольну школу, залишаються покинутими. Проблема жовківського футболу локальна, проте дуже гостра і болюча для молоді. І її вирішення не варто лишати на рівні обіцянок. До того є готова спортивна програма розвитку і функціонування ФК «Жовква», погоджена із районною радою, та, чомусь, вона стоїть у черзі свого вирішення вже 3 рік.

Окрема тема, про яку щоразу змушені говоритиФедерація футболу Жовківщини. Про її «роботу» на Жовківщині вже ходять легенди, а міфічний регламент творить унікальні футбольні дива. Свою нотатку щодо минулої та майбутньої футбольної співпраці з ФФЖ додали і гравці ФК «Жовква». Свого часу ФФЖ закрила очі на те, як зникла із футбольного простору жовківська футбольна команда. Ніякої підтримки  і допомоги не було надано, при цьому ніяких кроків на зустріч команді ніхто не зробив. Прикро, що на рівні футбольної інстанції району змогли дозволити таку втратуце непрофесіоналізм. «Незважаючи на те, що багато команд нарікають на керівництво ФФЖ, на попередніх виборах голови ФФЖ більшість представників проголосували за діючого голову. Чому тоді нарікати? Виходить їх влаштовує такий стан речей. Коли можна міняти все для власної вигоди і топити тих, кого вигідно. Виглядає, що ніхто не хоче змін на краще».

Одним із найбільш неприємних фактів такої футбольної ситуації у Жовквіце пустий стадіон «Розточчя». Раніше там було багато усміхнених облич, багато емоційЖовква гуділа, наче вулик, святкуючи чергове футбольне дійство. Сьогодні ця арена порожня, та попри все знаходиться у дуже хорошому стані, оскільки регулярно доглядається уповноваженими особами.

ФК «Жовква» не єдина команда, яку спіткала така прикра доля. З кожним роком Жовківщина втрачає більше футбольних команд, аніж народжує нових. Прикро спостерігати за недбальством відповідних органів та байдужістю оточуючих. Позитивним є наявність таких натхненників і футбольних патріотів, як гравці ФК «Жовква». Саме навколо таких, дійсно згуртованих колективів, потрібно будувати рідний футбол не тільки на словах і на папері, а, перш за все, у своєму серці. «Варто замислитись футбольним командам над тим, як бездумно вони витрачають кошти на легіонерів. Краще ці кошти зосередити на розвитку власного кадрового потенціалу із місцевих футболістів, які у перспективі  (2-3 роки) сформують кістяк команди. Наша проблема вже постала перед Жовквою давно і дуже прикро, що ніхто не відгукується на прохання гравців відновити команду у рідному місці. Проте ми не здаємось і боремось, в нас є надія та віра у те, що нас почують, і свято футболу у Жовкві триватиме кожні вихідні вже з  наступного ігрового сезону».

Актуальність і, водночас, гіркота проблеми не викликає сумнівів. Зрозуміло й інше: заняття футболом спонукатимуть юних жовківян до здорового способу життя, заберуть їх із барів та ізза компютерів, нададуть сил і енергії, які дає, зазвичай, спорт. Хіба це не вагомий привід для хлопців, для батьків? Бо останнім краще знайти кошти на гетри чи бутси, аніж витрачати їх їніми чадами в сумнівних закладах.

Та, безперечно, без допомоги районних адміністрації та ради, мерії міста зрушити справу з місця самим футболістам не під силу. До весни ще є час, аби зробити висновки та знайти можливості.

Ростислав Правдивий,

Тарас НеВгамовний.