Головна Спорт Виправити плоскостопість можливо

Виправити плоскостопість можливо

1144
0
плоскостопість

Плоскостопість можна виправити навіть у дорослих, каже тернопільський лікар – Те, що в мене плоскостопість, – дізнався ще у школі. Ніколи особливо цим не переймався. Лише зараз переконався, що це дійсно велика проблема, – розповідає 21-річний тернополянин Руслан Гаркун.

На початку цього літа Руслан із друзями зібрався у Карпати. Взяли рюкзаки, намети, все необхідне спорядження для гірських переходів. Але вже на перших кілометрах юнак відчув нестерпний біль у ногах. Якийсь час ще тримався, намагаючись пересилити себе.
Але врешті довелося залишитися у найближчому селі та чекати повернення друзів із гір. – Загалом я веду доволі активний спосіб життя, – додає Руслан.
– Але, вочевидь, те навантаження було надто велике. Дуже не хотілося б надалі відмовлятися від таких походів. Чи можливо зараз, у 21 рік, дати собі раду з плоскостопістю? Виправити цю ваду можна навіть у дорослому віці, розповідає лікар-травматолог травмпункту Тернопільської міської клінічної лікарні швидкої допомоги Володимир Мацюк. Якщо ж проблемою довгий час нехтувати – справа може дійти навіть до хірургічного втручання. – Плоскостопість мають 25-40% людей, – розповідає пан Мацюк. – Щоправда, до 5-річного віку такого діагнозу дітям не ставлять. Адже ніжка дитини, поздовжнє та поперечне склепіння ступні в такому віці ще формуються.
Поздовжнім лікарі називають склепіння від великого пальця до п’яти, а поперечним – від великого пальця до мізинця. Загалом плоскостопість – це ущільнення ступні як поздовж, так і впоперек у зв’язку із відсутністю роботи м’язів та зв’язок. Дитині потрібно більше бігати і стрибати Усе залежить від розвитку дитини та її активності, продовжує лікар. У 15-20% випадків плоска ступня дістається дітям у спадок. У деяких регіонах цей відсоток – до 25. Утім, корекція плоскої ступні можлива, навіть якщо вона дісталася у спадок. І робити це обов’язково потрібно.
– Починати потрібно вже з того моменту, коли дитина починає ходити, – розповідає пан Мацюк. – Граючись, пропонувати їй ходити навшпиньки, на п’ятах, на внутрішньому та зовнішньому боці стопи. Побільше бігати, стрибати. Адже при цьому працюють сухожилля, а завдяки їм формується і сама ступня.
Перевірити, чи має дитина схильність до розвитку плоскої ступні, батьки можуть і самостійно. Для цього ніжку дитини ставлять на листок паперу та обводять внутрішній край ступні фломастером. Якщо помітний вгин усередину – це означає, що ступня розвивається нормально. Якщо лінія виходить майже рівною, а тим паче, якщо вигнутою назовні – обов’язково ведіть дитину до ортопеда.
Якщо в малюка 2-3 років виявляють схильність до розвитку плоскої ступні, то дитячий ортопед призначає йому спеціальні ортопедичні устілки. З віком ступня починає закостенівати, продовжує розповідь лікар. В 11-15 років цей процес завершується. Тож дуже важливо відкоригувати ступню саме до 15 років. Інакше ця проблема залишиться у дорослому віці, і виправити її буде важче.
– У дорослого із плоскостопістю на рентгенівському знімку ступні помітно, що відстань між пальцями збільшилася, – демонструє лікар знімок 57-річної пацієнтки (див. фото – прим. ред.).
– Через деформацію сухожиль у цієї жінки другий палець лівої ступні тепер накладається на перший та виступає із загального ряду. І це не дає спокою, спричиняє дискомфорт та біль при носінні взуття. У найважчих випадках потрібна операція

Дорослим людям із плоскостопістю лікарі пропонують консервативний спосіб лікування, продовжує лікар.

Це – повернення кісток стопи до нормального фізіологічного стану. Роблять це за допомогою носіння ортопедичних устілок та виконання спеціального комплексу вправ.
– Ортопедичні устілки підбирають так, аби вони розташувалися під основою другого та третього пальця, – пояснює лікар. – Тоді змінюється розташування пальців і навантаження на них стає більш рівномірним. Виготовляють такі устілки в протезному цеху за направленням лікаря-ортопеда. Утім, носіння устілок – це пасивна корекція, пояснює фахівець. А ще є й активний метод лікування плоскої ступні. Особливо його рекомендують підліткам до 15 років, у яких ступня ще не сформована остаточно. Є цілий комплекс простих вправ. Наприклад – загрібати пісок під себе пальцями ніг. Піднімати пальцями ніг дрібні предмети – олівець чи носову хустинку. А ще – ставати на тверду поверхню, підігнувши під себе пальці ніг – приблизно так, як грузини танцюють свої народні танці. У найважчих випадках, коли консервативне лікування не дає результату, лікарі рекомендують оперативне втручання.
– Є з півсотні способів оперативних втручань, які дозволяють відкоригувати цю ваду, – продовжує Володимир Мацюк. – Так, при операції за методом Бойчева деформовану кісточку пальця повертають у нормальне положення і фіксують за допомогою хірургічної спиці. Є й варіанти, коли вирізають деформовані частини пальця, подовжують сухожилля, та чимало інших. Потрібний варіант лікар підбирає індивідуально для кожного пацієнта. Мені у своїй практиці теж не раз доводилося робити подібні операції. Якщо ж на цю проблему не зважати і не намагатися її виправити – суглоб великого пальця деформується, виступає, з’являється біль.
– Якщо плоску ступню не відкоригувати до 25 років, біль може стати постійним, – додає пан Мацюк. – Людина не зможе пройти більше п’яти кілометрів. Вона страждатиме навіть при незначних фізичних навантаженнях. Їй буде все важче підібрати зручне взуття. Тож дуже важливо, наголошує лікар, аби ті, у кого є схильність до плоскостопості, не зволікали зі звертанням за медичною допомогою. Підбори, вищі за шість сантиметрів, лікарі не радять У жінок стопа найчастіше деформується при носінні незручного, тісного взуття. Особливо – на високих підборах. Утім, пацієнтка, рентгенівський знімок котрої демонструє лікар, – листоноша. Вона все життя носить зручне взуття на низьких підборах, оскільки багато ходить пішки. Однак близько року тому жінку почав турбувати біль у ногах, а другий палець лівої ноги почав накладатися на перший. Через це на ньому утворився великий мозоль. Тож у цьому випадку, як припускає лікар, причина швидше у спадковості. Ймовірно, подібні проблеми були якщо не в її батьків, то в бабусі чи дідуся.
– Шкода, що жінка звернулася не одразу, як тільки зауважила цю проблему, – каже Володимир Мацюк. – Зараз у неї – вже друга стадія плоскостопості. Утім, допомогти їй можливо. Ще порадимося з ортопедом із протезного цеху. Жінці виготовлять ортопедичні устілки. Пацієнтка носитиме їх місяць-півтора, а то й довше. Якщо за три місяці у неї не буде покращення, доведеться ставити питання про оперативне втручання. Загалом потрібно розуміти, що плоскостопість – це проблема правильного формування сухожиль, зв’язок та м’язів ступні, наголошує лікар. – Є трикутна, плантарна зв’язка, яка „тримає” всю ступню, – пояснює Володимир Мацюк.
– Якщо вона недостатньо розвинена чи ослаблена, – ослаблюються і м’язи. Тоді з’являються сприятливі умови для розвитку плоскої ступні. Вагомою причиною виникнення цієї вади, додає лікар, є й носіння взуття на високих підборах. – Юні дівчата, намагаючись виглядати привабливіше, зазвичай не задумуються про те, що 9-12-сантиметрові підбори неабияк шкодять їхньому здоров’ю, якщо носити таке взуття тривалий час. Адже при цьому зміщується точка опори.

Природно наша вага припадає на перший та п’ятий палець ступні. Через це поперечне склепіння не деформується. А от коли стаємо на підбори, особливо вищі ніж 6 сантиметрів – навантаження йде на всі пальці, а поперечна арка стає плоскою.

Тож дівчатка мають розуміти, що ходіння на 12-сантиметрових підборах – це практично ходіння лише на пальцях, наголошує лікар. Пальці розводяться, опорним стає перший – великий палець. І вже 30-35-річні нерідко потерпають від великих мозолів на цьому пальці. До того ж, після тривалого носіння високих підборів зв’язки ослаблюються, і жінка вже не може носити взуття на низькому ходу – воно їй некомфортне. Загалом, як підсумовує лікар, у жінок, порівняно з чоловіками, плоскостопість виникає на 10% частіше. Здебільшого – саме через носіння високих підборів та менш рухливий спосіб життя. У чоловіків ця вада найчастіше передається у спадок.

Взуття для дітей – із двома супінаторами

Особливо уважними слід бути батькам, підбираючи взуття для дитини, наголошує лікар. – Воно обов’язково повинно мати два супінатори, аби вони підтримували і поздовжнє, і поперечне склепіння стопи, – пояснює Володимир Мацюк. – Один супінатор має бути під підйомом стопи. Інший – під основою третього пальця. Тоді дитяча ступня формуватиметься нормально. А для дітей, котрі мають схильність до плоскостопості – обов’язково обстежуватися в ортопеда від моменту появи цієї вади аж до її усунення.