Головна Спорт Жовківчанка Анастасія Полуситок – майстер спорту зі санного спорту

Жовківчанка Анастасія Полуситок – майстер спорту зі санного спорту

462
0

З метою створення сприятливих умов для підвищення спортивної майстерності провідних спортсменів області, згідно з розпорядженням голови Львівської облдержадміністрації, призначено стипендію 207-м провідним спортсменам Львівської області, яка виплачується з квітня поточного року. Серед цих спортсменів є і двоє представників Жовківщини — Анастасія Полуситок та Андрій Куценко.  Нині ми розповімо читачам про Анастасію  — майстра спорту зі санного спорту, члена збірної команди України.

Анастасія Полуситок народилася в місті Жовкві,  навчалася у місцевій загальноосвітній школі № 2. У спорт її привела тренер зі санного спорту Світлана Михайлівна Жидкова, яка зауважила хороші фізичні дані дівчини ще у малому віці. Протягом двох років Настя їздила на тренування у спортивну школу міста Львова, а після 8-го класу вступила у Львівське училище фізичної культури.

Санний спортодин із пріоритетних зимових видів спорту в Україні. Саме Львів є всеукраїнським центром розвитку санного спорту, і саме представники Львівщини складають кістяк збірної команди України. Тренуються спортсмени під керівництвом досвідчених тренерів Тараса Володимировича Гурцули та Юрія Богдановича Соботи. Інвентар для спортсменів у більшості випадків виготовляють та вдосконалюють тренери разом із спортсменами, на відміну від спортсменів інших країн, які закуповують вартісні сани у провідних виробників світу.Складна економічна ситуація в Україні не дає можливості отримувати заслужену винагороду спортсменам, створювати належну матеріальнотехнічну базу для занять, організовувати повноцінні тренувальні збори спортсменамсаночникам.

Наша землячка закінчила 4-й курс Львівського державного університету фізичної культури та спорту. Анастасії нелегко поєднувати тренування та навчання. В Україні є лише одна тренувальна база в місті Тернополі, та й та технічно застаріла. Тому понад півроку спортсменка перебуває закордоном. Щороку відбувається  6 етапів Кубку світу зі санного спорту. Найбільш улюблена санна траса Анастасії знаходиться у місті Вінтерберг (Німеччина).

На жаль, одного кроку не вистачило Анастасії Полуситок, щоб потрапити на Олімпійські ігри в Сочі. За результатами виступів, упродовж олімпійського циклу наша землячка посіла 29-те місце у загальному заліку світу. На сочинській олімпіаді у цьому виді спорту змагались лише 28 спортсменок.

Тепер мрія Насті — отримати олімпійську ліцензію на наступні ігри, які проходитимуть в м. Пхенчхан (Південна Корея) у 2018 року. Для цього потрібні постійні тренування, великі зусилля, впевнені старання і достойний результат. «У житті прагну робити добро людям і служити Богу!» — наголосила у розмові Анастасія.Тож бажаємо нашій землячці досягти поставленої метищоб ми підтримували її на наступних Олімпійських іграх, і вітали з перемогою! Нехай допомагає їй Бог!

Уляна Головенько.