Головна Духовне На Жовківщині провели хресну ходу відкритих Дверей Божого Милосердя

На Жовківщині провели хресну ходу відкритих Дверей Божого Милосердя

369
0

Цієї недільної, напрочуд теплої днини, вірні різних парафій та конфесій здійснили хресну ходу відкритих Дверей Божого Милосердя. Її було організовано з нагоди урочистих святкувань ювілейного року. Традиція святкування ювілейних років сягає початку XIV ст. (а саме 1300-го року) та започаткована папою Боніфатієм VIII. Упродовж століть тривалість ювілеїв часто змінювалася, однак у 1475 році рішенням папи Павла ІІ була остаточно закріплена на кожні 25 років. Отож, згідно з біблійним богослов’ям (Лев. 25), ювілейний рік став часом відновлення та перегляду стосунків людини з Богом та зі своїми ближніми.

Цьогорічний, ювілейний рік, присвячений Божому Милосердю, винятковий, оскільки, завдяки благословенню папи Франциска, дозволяє здійснювати такі ж чини у кафедральних храмах та відпустових місцях у цілому світі. Виняткову можливість для вірних Жовківщини організували отці-василіани на чолі з владикою Сокальсько-Жовківської єпархії. В основу було покладено 14 стацій Хресної дороги, які проходили головними вулицями міста.

Розпочали молитовну Хресну дорогу на площі Вічевій, де до усіх вірних з повчальним словом звернувся владика Михаїл Колтун, ЧНІ, наголосивши саме на милосердю до ближніх – рідних, сусідів, друзів і недругів. Оскільки цей рік проголошений Роком Божого Милосердя, то перед кожним із нас стоїть завдання стати милосердним, як наш Небесний Отець. Під час кожної зупинки прочани разом із священнослужителями роздумували про Христові страсті, Його терпіння і муки. Цьогорічний хрестовий похід дав змогу усім повернутися у минуле і пройти його за Ісусом, крок за кроком, аж на гору Голгофу, де було виконано вирок смерті – розп’яття. Від стації до стації хрест передавали із рук в руки – несли його представники районної та міської влади, депутатського корпусу, працівники різних структурних підрозділів, мешканці й еліта міста та району, вчителі, лікарі, молодь, діти.

Хресна дорога – це свідоцтво вічної незгасаючої любові Ісуса Христа до нас, яка освячена невинною кров’ю, нечуваними стражданнями та незліченними ранами Святого Тіла нашого Спасителя. Усі вірні (а їх було найбільше за усі роки проходження містом Хресної дороги — близько чотирьох тисяч) розпалювали свої серця вдячністю і гарячою любов’ю до Ісуса через духовну співучасть в цьому.

Завершився хресний похід спільною молитвою та подячним словом від ігумена храму Пресвятого Ісусового Серця м. Жовкви о. Григорія. Саме така Хресна дорога є прекрасною нагодою кожній людині для роздумів про своє духовне життя та стосунки із Богом, до чого вона покликана, куди вона прямує у своєму житті, і, при потребі, змінити напрям руху.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.

P.S. Доречно підкреслити, що уже декілька років, проходячи хресною ходою вулицями міста, провінційний економ о. Веніамин (колишній ігумен храму Пресвятого Ісусового Серця) просить у Всевишнього разом із вірними про відчинення брами храму верховних апостолів Петра і Павла (УПЦ МП) і приєднання священнослужителя й вірних цього храму до спільної ходи. Адже Хресна дорога – це дорога для проходження усіх, незалежно від віросповідання чи приналежності до тої чи іншої конфесії. Дуже прикро, що саме у Рік Божого Милосердя не було виявлено саме цього милосердя вірними на чолі зі священнослужителем УПЦ МП.