Головна Культура Андріївські вечорниці в Куликові

Андріївські вечорниці в Куликові

645
0

Андрій  Первозванний входить у число 12-ти апостолів Христа і є покровителем України. За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері, 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч, з 12-го на 13-те грудня ворожили.Саме ворожіння було таїнством, молодь збиралася разом. До ворожіння ставились жартівливо, а самі вечорниці сприяли веселощам і  спілкуванню, залицянням молоді.
Андріївські вечорниці дійшли до теперішнього часу без особливих  змін.Однак сучасність все ж внесла  свої корективи у свято Андрія. Дівчата, які вирішили влаштувати посиденьки на Андрія, найчастіше збираються не вдома, а, наприклад, в затишних барах, кафе, Народних домах. Так і зробила молодь смт. Куликова, яка провела Андріївські вечорниці в Народному домі.

Святкування вечорниць відбулося на базі  Народного театру «Кулик» (кер. Ірина Цюпка), також брали участь «Троїсті музики» (кер. Роман Свистун) і хореографічний колектив (кер. Христина Ненчук).
У сценарії  проведено паралелі між  сучасністю і стародавніми традиціями. Були використані образи з телепередачі «Від селянки до панянки», ревізора Ольги Фреймут, яка прийшла перевірити господарів, що роблять куликівську ковбасу, гадання циганки, ворожіння.
У святкуванні взяли участь люди різних вікових груп від 12 до 70-ти років. Найстарша учасниця вечорниць Галина Лесько успішно дебютувала у ролі кумасі. На сцені було задіяно  25 людей.
Повний глядацький зал, старше і молоде покоління. В залі — депутат Львівської обласної ради Андрій Дума з дружиною і донечками, голова селищної ради Ліля Бова, депутати. Під кінець вечорниць дівчата пішли в зал, пригощали глядачів смачними варениками і пампушками. Також був кошичок із побажаннями. Я теж витягла листочок. Надіюсь, що побажання збудеться.
Наступного дня, при сприянні Андрія Думи, колектив поїхав у НД с. Костеєва і там теж виступив із вечорницями.

Наталія ПАРАМОНОВА, методист районного НД.