Головна Культура Форум видавців у Львові

Форум видавців у Львові

453
0

Форум видавців у Львові – масштабна літературна подія, що приходить щороку восени в «культурну столицю України». Це багато заходів, що відбуваються в різних куточках міста, один із найбільших книжкових ярмарків в Україні, а також Львівський міжнародний літературний фестиваль, куди з’їжджаються поети й письменники з різних країн Європи та світу. Для багатьох культурних українців Форум – вагомий привід приїхати до Львова у вересні.

У Львівському національному театрі опери і балету ім. Соломії Крушельницької за участі віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка, голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки відбулась церемонія нагородження Премії «Найкраща книга 22-го Форуму видавців».

Гран-прі отримала книга Олі Гнатюк «Відвага і страх», київського видавництва «Дух і Літера». Найкращою книжкою 2015 р. стала книга «Шептицький від А до Я» Галини Терещук та Оксани Думанської. Зокрема, за багаторічну працю, активну громадську діяльність, вагомий внесок у вітчизняне книгодрукування та за видання книги «Шептицький від А до Я» голова ОДА відзначив Подякою видавництво Старого Лева.

За його словами, це видання є знаковим, воно дуже актуальне, адже саме цього року відзначається 150-річчя від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. А ще він зазначив, що сьогодні від кожного залежить, чи українська книга зможе зайняти ту гідну позицію у світі, на яку вона заслуговує. Окрім цієї книги, ще 17 книг стали найкращими.

Приємно та престижно, що до спеціальних і персональних відзнак Форуму потрапила книга (посада)  о. Климентія Василя Стасіва, ЧСВВ «Місія високого слова. Василіянське книговидання: минуле, сучасне і майбутнє», яка друкувалася у Жовківській друкарні. Читачі часопису «Відродження» мали змогу ознайомитись із її змістом в одному із серпневих номерів. Спеціальною відзнакою видання нагородив медіахолдинг ZIK, а персональною – Президент Форуму видавців Олександра Коваль.

— Моєю метою було якнайкраще подати цю працю, — підкреслив о. Климентій у розмові. — Хотілося висвітлити дуже давню історію книгодрукування, яку Василіанський Чин сповняє і до сьогодні. Дуже  приємно, що я отримав нагороди, тому що це книга, можна сказати, про сам форум, це книга про книги. Про історію книг, де вони видаються, пишуться. Я задоволений самим фактом виходу цієї книжки у світ. Бо це більше, ніж сам форум. Адже форум триває декілька днів, а рукопис залишиться назавжди.      

Звичайно, цьогорічний форум — надзвичайно велика подія не тільки в житті Львова, але усієї України. Я бував на багатьох форумах: і у Харкові, і у Києві. І хоча ці міста за кількістю населення є більші, однак зі львівським форумом їх не порівняти. І такого успіху ні одному місту не досягти. Це, мабуть, пов’язано насамперед з історичним фактором. Львів – це джерело. Зі Львова розпочиналося книгодрукування. На весь колишній радянський союз було тільки два поліграфічні інститути — один у Москві, а другий у Львові. І Львів споконвіків був столицею книги. І воно якнайкраще сприяє поширенню книговидання.  Парадоксально, що війна в Україні збільшила кількість охочих потрапити  на форум. За 22 роки такої великої кількості учасників не було ніколи.

Доречно, що о. Климентій не зупиняється на досягнутому. У його планах видати ще один рукопис, який у майбутньому, сподіваюсь, теж отримає належну оцінку.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.