Головна Культура Київ аплодує Куликову!

Київ аплодує Куликову!

614
0

Куликів — досить давнє містечко зі своєю історією, ремісничими та культурно-духовними традиціями.

Куликівці дуже гордяться тим, що в місті народилися такі відомі постаті, як географ Самсон Бльох, батько братів Богдана та Лева Лепких о. Сильвестр, батько відомого у світі співака, диригента та композитора Євгена-Ореста Садовського о. Іван, відомий український педагог, просвітянський і громадський діяч та письменник Степан Шах, педагог минулого Степан Татух, відомий в Куликові диригент та співак Павло Крупник (вуйко Богдана Ступки), українська письменниця, авторка збірки «Бузькове зілля» та чудових поезій про Куликів Агата Турчинська, Герой України, Народний артист України Богдан Ступка та багато інших.

Славен Куликів і тим, що в ньому народився відомий актор Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка, народний артист України Євген Михайлович Шах, якому 9 лютого виповнилося 70 років з дня народження, котрого в Куликові люб’язно називають «Наш Ґеньо». До речі, Куликів – це містечко, де, образно кажучи, найбільша кількість народних артистів України на один квадратний кілометр. Куликів є музейним і театральним містечком. Є громадський краєзнавчий музей «Історія Куликова і Куликівщини», кімната-музей Агати Турчинської, кімната-галерея «Борцям за волю України» в школі та народний театр «Кулик» при Народному домі.

Євген Шах народився 9 лютого 1946 року в містечку Куликові, яке він безмежно любить, любить він і куликівців – вони відповідають йому тим же. Він — гордість нашого містечка.

Навчався в Куликівській середній школі, де і проявилися його перші театральні здібності. Неодноразово брав участь у святкових концертах та районних конкурсах як декламатор. Євген дуже любив грати з однолітками у футбол, був музично обдарованим, товариським та життєрадісним, мав прекрасне почуття гумору. Його дитинство було нелегким: виховувався Євген без батька, сім'я його бідувала, як і більшість у післявоєнний час.

Після закінчення сьомого класу навчався в зразково-показовій музичній школі-інтернаті № 1, вчився грати на кларнеті.

Театральному мистецтву навчався в драматичному гуртку під керівництвом Романа Віктюка в академічному драматичному театрі ім. М. Заньковецької міста Львова. Закінчив Київський інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого. Як артист остаточно сформувався в академічному драматичному театрі ім. Івана Франка в Києві і вже п’ятдесят років служить театральному мистецтву, є душею колективу. В Києві пересіклися життєві дороги двох великих куликівців – Богдана Сильвестровича Ступки та Євгена Михайловича Шаха, вони багато років пропрацювали разом, мирно співіснували в одній гримерній, були партнерами у виставах, які ввійшли до «золотого фонду» франківчан, а саме: «Тев'є-Тевель» за Шолом-Алейхемом, «Майстер і Маргарита» за М. Булгаковим та ін.

Почуття правди і народного гумору ніколи не покидає Євгена Михайловича, а особливо в створенні образів з народу. Як актор він розвиває та примножує кращі традиції корифеїв української сцени. Яскравим прикладом цього є такі ролі Євгена Михайловича: Дончук – «У неділю рано зілля копала…» О. Кобилянської, Абсест в «Енеїді» І. Котляревського, Стьопочка Крамарюк в «Житейському морі», Омелько в «Мартині Боруля» І. Карпенка-Карого, Шпак у «Шельменко-денщику» Г. Квітки-Основ'яненка, Суддя в «Урус-Шайтані» І. Афанасьєва.

Як актор Євген Шах працює в різноманітних жанрах, свідчать його роботи у виста-вах: «Цар Едіп» Софокла (Челяднець), «Ве-сілля Фігаро» Бомарше (Антоніо), «Приборкання норовливої» В. Шекспіра (Педант). Одна з останніх вистав актора – драма «Ерік XIV» А. Стріндберга (роль Сванте Стуре, батька).

Із нагоди ювілею Євгена Шаха київський часопис (газета) «День» (від 4 лютого 2016 року) помістив цікаву статтю про актора під промовистою назвою: «Актор, який може зіграти все!». Ось фрагмент статті, що якнайкраще характеризує Євгена Михайловича та доповнює його біографію: «Євген Михайлович – дуже порядна і толерантна людина. Він може грати все! А коли в театрі виникає екстремальна ситуація, то може вийти на сцену навіть без репетиції, замінити колегу, який захворів, бо знає всі вистави репертуару напам'ять, прекрасно орієнтується у різних стилях і жанрах. Для нього театр ім. І. Франка – любов на все життя і рідний дім.

Євген Михайлович також популярний актор на телебаченні й радіо. Має цікавий концертний репертуар, до якого входять уривки з літературних та поетичних творів української спадщини, які він виконує дуже проникливо і майстерно».

Те, що Євгена Михайловича люблять і поважають в театрі і що він є душею творчого колективу, підтверджувалося на урочистостях, влаштованих у Національному академічному драматичному театрі ім. І. Франка, які відбулися 19 березня 2016 року. Серед великої кількості глядачів та шанувальників Євгена Шаха була і наша чисельна делегація від громади містечка Куликова (39 осіб: 26 дітей та 13 дорослих).

Святкування розпочалося виставою «Шельменко-денщик» Г. Квітки-Основ'яненка, в якій наш ювіляр був у ролі поміщика Шпака. Яскрава і захоплююча вистава, яка неодноразово переривалась аплодисментами.

Надалі глядачам представили кінострічку про життя і творчість актора, а після перегляду фільму – чисельні вітання та поздоровлення для Євгена Михайловича з ювілеєм. Море гарних слів та квітів!

Куликів розпочав своє вітання яскравим, барвистим, запальним та темпераментним гопаком у виконанні дитячого хорео-графічного колективу учнів Куликівської школи «Бузьків цвіт», який зачарував київського глядача та розчулив самого ювіляра, що він аж сам пустився з юними танцюристами в танок. Напевно, давно перша та центральна сцена України не бачила такого танцю у виконанні дітей. Лунали бурхливі оплески – глядач в захопленні. В захопленні і ми. Необхідно віддати належне художньому керівнику колективу, відміннику освіти України Марку Гарцу за ту сумлінну і важку працю у підготовці дітей до поїздки в Київ.

На сцену виходить чисельна делегація від громади містечка Куликова з квітами, хлібом-короваєм та подарунками.

Юні танцюристи за давнім народним звичаєм вручають ювіляру хліб-коровай (майстриня Ольга Недовіз). Зал аплодує. Наш Євген Михайлович приємно вражений такою великою увагою нашої делегації до своєї персони. Він розчулений, щасливий.

Вітальне слово від чисельної делегації громади Куликова виголосила директор Народного дому Куликова, голова делегації – Ірина Цюпка, котра торкнулася життєвої дороги Євгена Шаха, зупинилася на його любові до земляків та Куликова. Куликівці по-особливому поважають і люблять, бо говорять «Наш Ґеньо».

Де б він не виступав, чи на радіо, чи на телебаченні, з гордістю говорить, що родом з містечка Куликова, що біля Львова, що він — куликівець.

Який ювілей без подарунків! Від родини з Куликова вітання передав учасник танцювального колективу Назар Кічало й вишиванку для Євгена Михайловича, інші подарунки. Від творчих колективів, інтелігенції та громади містечка Куликова вітальне слово виголосив громадський керівник музею «Історія Куликова і Куликівщини» Богдан Савчук. Він же передав вітання ювіляру та чисельному святочному зібранню та наголосив на тому, що завдяки старанням та підтримці Богдана Ступки та Євгена Шаха був створений, а згодом і отримав звання народного самодіяльний театр «Кулик», та подарунки від шанувальників його таланту, друзів, та відділу культури та туризму Жовківської РДА (керівник Галина Фесюк).

Один з ініціаторів та організаторів поїздки в Київ на святкування ювілею Євгена Шаха Орест Курка продекламував вірш відомого поета з Куликівщини Ярослава Довганика, присвячений актору.

Євген Шах завжди цікавився життям Куликова та церковної спільноти містечка, неодноразово надавав пожертву церкві.

(Далі буде).

Від оргкомітету поїздки в Київ

Богдан САВЧУК