Головна Культура Могутня пісня України

Могутня пісня України

461
0

І той в житті повік не згине,
Кому вдалося в пісні жить…

Вслухаючись у хвилюючі слова та мелодії українських пісень, ми відкриваємо багато поетичних таємниць, знаходимо золоті ключі мелодій, чуємо голоси творців, чиї імена зберегли історичні події і тих, які несправедливо загубились в життєвій круговерті. Українська пісня здавна оспівувала любов до рідного краю, завжди кликала до боротьби і надихала на перемогу. Особливе місце належить народній пісні, яка пройшла випробування часом на невмирущість і сьогодні з новою силою заявляє про себе.

В українських піснях — передана історія нашого народу, вся його доля, характер, і тому пісенне мистецтво стало помітним явищем в культурно-мистецькому житті нашого краю.

Пісня є першоосновою розвитку вокально-хорового жанру, адже саме цей жанр є найбільш масовим і найулюбленішим видом мистецтва. Минулої недільної днини в районному Народному домі Жовкви проходив обласний огляд-конкурс аматорських хорових колективів, приурочений 140-річчю від дня народження українського композитора Миколи Леонтовича.

У програмі виступу хорових колективів для виконання був обов’язковим твір Миколи Леонтовича, а також українські народні та духовні пісні. Склад журі: Мар’яна Ферендович — хормейстер Галицького академічного камерного хору, лауреат всеукраїнського конкурсу хорових диригентів ім. Д. Бортнянського, дипломант V всеукраїнського конкурсу хорових диригентів (голова журі); Ірина Кисельчук — провідний методист вокально-хорового жанру Львівського ОЦНТ і КОР (секретар); Роман Береза — директор Львівського ОЦНТ і КОР, кандидат педагогічних наук, доцент; Ольга Дуляба — завідувач відділу народної творчості Львівського ОЦНТ і КОР, заслужений працівник культури України .

В огляді-конкурсі взяли участь Народні аматорські хорові капели «Оранта» міського будинку культури «Молодість» (м. Новий Розділ), «Мрія» Ходорівського палацу культури та Радехівського районного НД, «Аколада» Яворівського районного НД, «Галичани» Оброшинського НД Пустомитівського району, аматорська хорова капела Жидачівської дитячої музичної школи, Народні аматорські хори: “Просвіта” Червоноградського міського НД та НД с. Сілець Сокальського району. На завершення конкурсу свої виступи показали: чоловіча народна аматорська капела “Діброва” та народна аматорська хорова капела «Розточчя» Жовківського районного НД. Усі вищезгадані хорові колективи мають своїх шанувальників і прихильників. Їхня працездатність вражає, вони — взірець для молоді, адже кожен з учасників береже й збагачує все новими барвами шлях української народної пісні, вони наділені великою любов’ю до хорового мистецтва, закоханістю в народну культуру, чистоту помислів, щирістю виконання, невтомним творчим пошуком і широким колом шанувальників — ось так можна охарактеризувати їхні здобутки.

Учасників огляду-конкурсу привітала начальник відділу культури і туризму Жовківської РДА Галина Фесюк. Аналізуючи репертуар аматорсько-хорових колективів, слід відзначити їхній високий ідейний зміст і тематичне різнобарв’я.
Вокально-хорове мистецтво Львівщини є великою складовою історії нашого краю, сьогоденням і майбуттям, тому і пісня завжди нас об’єднує, кличе до прекрасного та вічного.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.