Головна Культура Міст дружби: Жовква-Краматорськ

Міст дружби: Жовква-Краматорськ

417
0

У будинку культури і туризму НКМЗ м. Краматорська у рамках Дня української мови та міжнародного проекту "Рушникова частка українського роду" цьогоріч, 21 лютого, відбулася культурно-мистецька акція із вшанування Всеукраїнського рушника єдності та Ікони Святогірської Божої Матері, які разом із Всеукраїнським рушником, делегацією у складі фольклорних колективів і учасників акції подорожуватимуть різними країнами світу, популяризуючи Україну, її мистецтво, нашу барвисту мову і духовно-культурну спадщину.

Попередню згоду про участь в акції отримано від міст прифронтової зони АТО — Мар`їнки, Красногорівки, Селідового, Волновахи й  інших, а також від українських діаспор у  Польщі і Канаді.

Свою подорож Всеукраїнська рушникова доріжка почала у  2010 році, з м. Святогірська і завершувалась у Львівській області м. Жовкви. У липні 2010 на площі Вічевій у Жовкві відбулося величне свято — дошивання рушника, який вишили майстрині міста. А загалом перший рушник був вишитий монахами Святогірського монастиря. До акції вишивання приєдналися всі області України. Довжина Всеукраїнської рушникової доріжки досягла 75 метрів.

Із вдячністю і привітанням  перед присутніми виступили  в.о. заступника голови обласної державної адміністрації  Ігор Стокоз,  начальник управління культури і туризму Донецької ОДА Аліна Певна, керівник відділу культури і туризму Жовківської  РДА  Галина Фесюк.

Культурно-мистецьку акцію відкрила солістка зі Жовкви Юля Капітан піснею "Україна", окрім цього вона виконала пісню про Героїв Небесної Сотні та про рушники. У концертній програмі взяли участь й колективи Донеччини: Народний вокальний колектив "Лілея" та Народний театр пісні "Краматорські хлопці та дівчата".

Священики української православної церкви Київського патріархату ігумен Діоніс, ієрей Михайло освятили рушники, які дошили майстрині  Краматорська та  Галина Фесюк. Готовий  рушник мали можливість побачити усі присутні в залі, оскільки учасниками проекту він був піднятий і пронесений через увесь актовий зал будинку культури, що дуже вразило кожного із присутніх.

У рамках заходу учасники вшанували пам'ять загиблих воїнів і Героїв Небесної сотні та пройшов моноспектакль «Мати» за участі заслуженої артистки України Світлани Отченашенко (КП "Донецький академічний ордена Пошани обласний російський драматичний театр», (м. Маріуполь) і КП «Маріупольський муніципальний камерний оркестр" Ренесанс ".

Ініціаторами  другого етапу проекту були Аліна Певна та координатор Всеукраїнського проекту "Єдина Україна: Схід і Захід — разом" Валентина Лимаренко.

Наш кореспондент.