Головна Культура На території Жовківського замку відбулося вшанування ювілею Т.Г. Шевченка

На території Жовківського замку відбулося вшанування ювілею Т.Г. Шевченка

373
0

16 березня 20014 р. в Музеї "Жовківський замок" Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького в рамках виставки "ВІРУЮ" на вшанування ювілею Т.Г. Шевченка відбувся перформанс Ярини Шумської «Вірити і пам’ятати».

Ярина Шумська – випускниця та аспірантка Львівської національної академії мистецтв, кафедри монументального живопису. Стипендіатка програми „Gaude Polonia” Міністра Культури Польщі (2013). Учасниця мистецьких виставок та фестивалів перформансу, серед яких: 2013 – фестиваль «ZAZ», (Тель-Авів, Хайфа, Ізраїль) , «Ґрассоманія» (Ґданськ, Польща), 3й Міжнародний фестиваль ефемерного мистецтва «Контексти» (Соколовсько, Польща),  19й Міжнародний фестиваль мистецтва перформанс в Японії NIPAF’13 (Токіо, Осака, Нагано, Японія).

Перформанс – новий досвід для музею. Сама стратегія процесу  об’єднує художника і глядачів у спільній праці спостереження та саморефлексії, формуючи тимчасову спільноту навколо цієї спільної концептуальної практики.  В цьому процесі важливою є комунікація думок, та  відповідей на те, що сприймаємо. 

 В нашому випадку  стояла боса дівчина в чорній сукні, на початку сходів, гризла кусочок цукру… недогризла, розкришила, розсипала по підлозі, стала на коліна і почала писати цифри. Перша 1814… і так до 2014.

200 років з Шевченком. Кожен рік накреслений крейдою на сходинках позначений як зліва направо так і справа наліво. А потім питання "Що далі?"

Усі ці 200 років Шевченко впливає на наше життя, Він між нами. Що ми зробимо із цим впливом дальше, як використаємо потенціал, котрий дає нам Геній? 

Перформанс не закінчився знаком запитання і залишеною на сходах крейдою. Накресленими цифрами пройдуть десятки, сотні ніг, а знаки запрошують інших до дальших роздумів, реакцій, відповідей.

Мирослава Скіра. Науковий співробітник ЛНГМ ім. Б.Г. Возницького. м Жовква