Головна Культура Стільки роверистів у Жовкві ще не було

Стільки роверистів у Жовкві ще не було

386
0

Ще в сиву давнину людство, щоб полегшити собі життя, придумало колесо. Потім воно його осідлало. Так виник дерев’яний велосипед. Еволюція змінила його до сучасних «циклобайків». Але любов до цього транспортного засобу не згасла. Не дивно, що матінка-Європа на вихідні масово пересідає з «чотириколісного коня» на «двоколісного орла», розуміючи, що з цим «пернатим» здобудеш лише здоров’я і масу позитивних емоцій.

В останні роки велосипедний туризм стає все більш популярним видом відпочинку. Зростання його популярності пов’язане з модою на здоровий спосіб життя загалом, оскільки велоспорт є одним з найбільш екологічних і корисних для здоров’я видів туризму. Він приваблює не тільки відчуттям швидкості, свободи, а й цікавими екскурсіями, а також можливістю повноцінного відпочинку на природі.

Уперше за 10 років своєї історії  туристичний велофорум перетнув  кордон Євросоюзу та приїхав в Україну. Базовий табір разом із бюро Європейського тижня розмістився у мальовничому куточку нашої держави, старовинному місті Жовкві. Наше древньокоролівське місто минулої недільної днини перетворилося на трасу для велогонок. З тринадцяти країн світу прибуло понад 400 гонщиків, щоб продемонструвати своє вміння та хист, а ще отримати масу позитиву і відкрити для себе нашу державу наочно.

Урочисте відкриття XI Європейського тижня велосипедного туризму «ECTW-2015» проходило в центрі древньої Жовкви на площі Вічевій. Перед початком усі змагуни велопарадом проїхалися вулицями нашого міста, тим самим викликавши велике зацікавлення і гостей, і мешканців. І ось настала урочиста мить, де ведучі запрошують на сцену почесних гостей.

Продовжилися урочистості палкими промовами почесних гостей та очільників нашого міста — голови Оргкомітету Федерації спортивного туризму України з підготовки та проведення ЄТВТ-2015, заступника генерального секретаря UECT, голови комісії з велосипедного туризму Тараса Пахолюка, першого заступника голови ЛОДА Ростислава Замлинського, президента Федерації спортивного туризму України Валерія Цибуха, мера міста Жовкви Петра Вихопня, голови Жовківської РДА Надії Щур, голови Жовківської районної ради Тадея Швая, голови комісії велосипедного туризму у Польщі Вальдека Вечерковського, організатора XII Європейського тижня велосипедного туризму в м. Ош (Франція) Беатріс Бер’єр, віце-президента UECT Станіслава Каруги (Республіка Польща), віце-президента Федерації спортивного туризму України Володимира Соколова, почесного консула Франції в м. Львові Данила Яреми та президента UECT П’єра Розе, який окрім промови, ще й вручив символічні подарунки керівнику області та керівникам  м. Жовкви. Доречно зауважити, що в цьому, одинадцятому веломарафоні вперше беруть участь делегати з Грузії, а також цікаво підкреслити велику витривалість та наполегливість сім’ї Д’юпеї, які подолали більше чотирьох тисяч кілометрів на двоколісному транспорті, щоб взяти участь у цьому велотурі.

Особливого забарвлення та доповнення до загальної картини відкриття додали виступи велосипедного клубу зі Львова «Байк-тріал перфоменс», співачки Олі Гель, тріо акордеоністів з Тернопільщини, НВА «Гармонія душі» з Сокальщини, народного аматорського колективу «Залужанка» з Яворівщини, солістки ЖРНД Наталії Полоцької, хореграфічної студії «Стен», акордеоніста НД с. Туринки Володимира Висоцького, танцювального колективу НД с. Малехова та народного сімейного ансамблю «Кожушки» ЖРНД. Учасники велофоруму та гості були у захопленні від виступів — щирих, пісенних, що згуртовували та об’єднували.

Хочеться відмітити і тих людей, які внесли у захід велику лепту фінансову, це ПП «Росана», компанія «Челентано», компанія «Алекс», компанія «Пласт-Пак», «Престиж-Прінт», видавництво «Тріада» та компанія «Експріорі».

Хто з нас не любить подорожувати? Напевно, таких небагато, а от способів подорожувати маса: на літаку, на велосипеді, на повітряній кулі, пішки… Для когось це відпочинок, а для когось — мета життя. Спортивний туризм — так називається вид спорту, якому присвячують себе любителі природи і гострих відчуттів по всьому світу. Так вважає делегація спортовців з м. Жори (Республіка Польща), з якими мені довелося поспілкуватися. Ці мужчини понад тридцять років мандрують світом, адже цей вид спорту — це їхнє життя! Вони дуже задоволені, що прибули в Україну.

Володимир Ізварєнов, координатор акції, яка проходить в Україні в контексті скаутської організації: «Тридцять чотири представники національної організації скаутів України віком від 10 до 18 років вперше беруть участь у такому заході. З великим задоволенням приїхали до Жовкви. Велотуризмом займаємося близько 6 років. Місто ваше схоже на європейське, тому що дуже чисте, затишне і враження перші наші — позитивні».

Юлія ПРОЦ.