Головна Культура Українська культура багата на звичаї та традиції

Українська культура багата на звичаї та традиції

565
0

Передані нам від дідів-прадідів, вони захоплюють і сучасну молодь. Одними з таких традиційних святкувань є Андріївські вечорниці, які пройшли у Лавриківській ЗОШ. Вечір підготували учні 9-х класів, під керівництвом Петрунелі Кремінець та Оксани Кальки.

– Сьогодні ми з вами через призму сучасності  поглянемо на минуле, щоб відчути красу і поезію давніх звичаїв і обрядів. Ми станемо учасниками одного з чудових свят української молоді, – так розпочали вечір ведучі Марія Сапіга та Тарас Говда.

Вечір напередодні свята Андрія вважався чарівним, а ніч – доленосною. Цієї ночі кожен хотів дізнатися, яка доля його чекає цього року. У народі існує багато дівочих та парубочих ворожінь, які допомагають, як кажуть, пізнати свою долю. Молодь цієї ночі спати на лягала, адже це була своєрідна українська карнавальна ніч, коли дозволялись різні юнацькі жарти та витівки.

Господиня свята Юлія Верещак гостинно запрошувала дівчат до своєї оселі. За багатими столами із запашними пампухами взялись до ворожіння.

Дівчата наввипередки переставляли чоботи, щоб знати, хто швидше вийде заміж. Адже чий чобіт найпершим «дійде» до порогу, до цієї дівчини й старости не забаряться. Звичайно ж, за ворожінням можна знати й звідки судженого чекати. Перекинувши через себе взуття, у яку сторону носочок показує, звідти й наречений буде. Дівоча цікавість і чари Андріївської ночі у цей момент об’єднуються. Виявляється, можна не тільки знати про заміжжя, нареченого, звідки він, а й навіть як його зватимуть. Для цього дівчата питали у сторонніх імена. Як зватимуть перехожого – з таким же іменем буде і майбутній чоловік. Але й на цьому дівчата не зупинились, захотіли знати ким працюватиме їхній суджений. Одна за одною вони витягали зі старої скрині професійні предмети, які вказували на фах нареченого.

На вечір до дівчат завітали і хлопці. Як і годиться, юнаки кусали калиту, намагаючись якнайшвидше дострибнути до неї.

Були і пісні, і жарти, і смачні пампушки… У школі, наче у бджолиному вулику, гомін і сміх. У хорошому піднесеному настрої учні ще довго обговорюватимуть цікавий захід Андріївських вечорниць.

Уляна ГРИНЧУК.