Головна Культура У музеї «Жовківський замок» відкрито виставку сучасного екслібриса

У музеї «Жовківський замок» відкрито виставку сучасного екслібриса

422
0

У музеї «Жовківський замок» Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького відкрито виставку сучасного екслібриса.

«Ex libris» у перекладі з латинської означає «із книг». У давнину було звичаєм власницькі написи на книгах починати словами: «Ex libris». Далі йшли ім’я та прізвище власника книги на латині або назва монастиря, бібліотеки. Такі написи тепер прийнято називати провенієнціями.

Екслібрис виник після винаходу книгодрукування в 16 столітті в Німеччині. З тих часів до нас дійшли графічні мініатюри  великих майстрів. З часом екслібрис трансформувався у мініатюрну графічну картинку, яка відтворює духовний світ власника домашньої бібліотеки і на якому значиться, хто власник книги, бібліотеки. Найчастіше ці знаки виконують художники в техніці гравюри, використовують також  малюнки пером, аплікації, останнім часом набули поширення флеш-печатки.

Упродовж багатьох століть екслібрис виконував утилітарну функцію. Він передусім сповіщав про власника книги. 19 століття — час відродження мистецтва книжкового знаку як галузі графіки. Саме тоді була остаточно знайдена нова форма екслібриса — художники надавали кожному екслібрису всі риси якісного графічного твору. Це і стрункість композиції, філігранна точність деталей, індивідуальність, тонкий сюжет. У кожен знак художник вкладав часточку своєї душі, у кожному вгадується графічний почерк майстра.

Мода на екслібрис повернулася в 1960-1970-ті роки. Це було викликано не стільки розквітом графіки, скільки підйомом книжкового колекціонування. На початку XXI століття інтерес до екслібрису повертається як до особистого книжкового знаку, зберігача фамільної історії.

На виставці представлені екслібриси родини Опанащуків — Миколи, Ольги, Зоряни, Тараса, Маргарити Журунової, Богдана Локатира, Мар’яни Мірошниченко, Марти Остапович, Галини Хорунжої та Андрія Майовця.

Виставка триватиме до середини червня.

Софія Каськун, завідувач музею «Жовківський замок» Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького.