Головна Культура Великий син свого народу

Великий син свого народу

927
0

І знову – березень… І знову линуть до нас думи геніального українського поета Т.Г.Шевченка. Традиційно український народ у цей весняний час звертається до постаті Великого Кобзаря, яка у своїй величі була, є і залишається ні з чим незрівнянною, невичерпною для людського подиву й осягнення.

2014 рік, з метою гідного відзначення 200-річного ювілею видатного сина українського народу, оголошений Роком Тараса Шевченка.

Значення постаті Т. Шевченка для нас важко переоцінити. «Шевченко – це митець, художник, який відкрив для української нації двері в безкінечність. Він є гарантом нашої вічності…», — сказав Микола Жулинський.

Напевне, немає жодного українця не лише в Україні, а й далеко за її межами, який би не готувався до відзначення великих роковин Пророка.

Днями шкільна родина Малопередримихівської ЗОШ І-ІІ ступенів літературно-музичною композицією «Тарас Шевченко – великий син свого народу» вшанувала великого Генія.

Либонь, жодна книжка й жодний автор в історії нашої літератури не викликали такого розголосу,  стільки боротьби й літературознавчих праць, як твори Шевченка та його діяльність.

За ініціативи вчителя укра-їнської мови та літератури Надії Куфальської при співпраці педагога-організатора Юлії Шумської, вчителя музики Любові Масляк та директора Галини Хмельнюк учнівська родина презентувала колоритне свято. Великому Пророку учні 1-9 класів читали вірші, виконували пісні, а ще поставили уривок із «Катерини».

На мою думку, є такі теми, які завжди будуть актуальними, і поема «Катерина» належить саме до таких тем. Це звернення до кожного з нас, це заклик до відповідальності за свої вчинки, до благорозуміння, достойної поваги до самих себе, до близьких і рідних людей. І в цьому уривку, який продемонстрували актори-аматори Юлія Іванців, Ольга Гарлінська, Богдана Блятник та Андрій Олексин, глядачі пізнали сучасну Мадонну з немовлям, адже жіноча доля, її душа й сьогодні продовжує нас хвилювати, і в цьому безсмертність твору поета.

Тарас Шевченко – це вічний вогонь, що ніколи не згасне у серцях народу. Шевченко – це святиня, якою дорожить і пишається український народ. Ми, нащадки, будемо завжди берегти у своєму серці той вогник любові до Вітчизни, який запалив поет своїми безсмертними творами.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.