Головна Культура Влада та церква вшанували замордованих у Жовківському замку

Влада та церква вшанували замордованих у Жовківському замку

317
0

Щорічно, 22 червня — День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Ми поминаємо тих, хто  загинув не тільки в роки війни, а й від рук НКВС раніше, хто був по-звірськи замордований у катівнях і тюрмах НКВСівцями.

Жовківчани мають теж свою криваву сторінку. У 1939-1941 роках у Жовківському замку знаходився районний відділ НКВС – головний виконавець сталінських репресій на території району. Ним було депортовано у Сибір сотні сімей українців та поляків, звинувачуваних у нелояльності до радянської влади, ще сотні жовківчан ув’язнено.

23-28 червня 1941 року, перед захопленням Жовкви німецькими військами, в стінах Жовківського замку відбулися трагічні події. Садистами НКВС без суду і слідства було закатовано і розстріляно більше п’ятдесяти ув’язнених напередодні свідомих українців Жовкви і навколишніх сіл.

Серед прізвищ, які фігурують на меморіальній таблиці є голова товариства «Просвіта» м. Жовкви, адвокат, бухгалтер, купці, кравці, гончарі, м’ясники, шофери, робітники.

Віднайдені в камерах і кількох прихованих ямах на території та за мурами замку понівечені тіла безневинних жертв 29 червня поховані у спільній могилі, що навпроти міської ратуші та поруч замкової тюремної вежі.

Упродовж радянських часів були знищені сліди від могили, що на площі.

Тому при відродженні України товариство «Меморіал» на зібрані кошти від жовківської громади відновило могилу і встановило пам’ятник з меморіальними таблицями, на яких вказано 30 імен закатованих жовківчан.

24 червня представники влади, жовківчани та священики-василіяни вийшли до пам’ятника, щоб відправити Панахиду та нагадати усім, що ми пам’ятаємо невинно убієнних. На могилі відправив панахиду ігумен Жовківського монастиря о.Григорій, ЧСВВ.

Квіти від влади поклали перший заступник голови Жовківської РДА Любов Дунець та заступник голови районної ради Алла Жук.

У пам'ять про подію відбулося віче-реквієм, під час якого керівник відділу культури і туризму Галина Фесюк повернула усіх у те далеке страшне минуле і нагадала, що ці жовківчани назавжди повинні залишитись у наших серцях.

Присутні вшанували хвилиною мовчання померлих від рук ворожих режимів в Україні, а народна хорова капела «Діброва» виконала поминальні та патріотичні пісні.

Наш кореспондент.