Головна Культура Зоряний політ Богдана Ступки

Зоряний політ Богдана Ступки

508
0

У неділю, 27 серпня, з нагоди 76-тої річниці від дня народження великого митця, актора, Героя України у Куликові відкрили та освятили погруддя Богдана Ступки.

Мешканці Куликова дружньою і велелюдною родиною зібралися біля Народного дому. Участь в урочистостях взяв Міністр культури Євген Нищук, заступник голови — керівник апарату Львівської обласної державної адміністрації Маріанна Вільшинська, народний артист України, син Богдана
Ступки — Остап Ступка, голова Жовківської райдержадміністрації Надія Щур, заступник голови Жовківської районної ради Алла Жук, депутат Львівської обласної ради Андрій Дума, селищний голова Лілія Бова, головний режисер театру ім. М. Заньковецької, народний артист України, лауреат Шевченківської премії України Федір Стригун, автор погруддя, скульптор Василь Гурмак, друзі-актори та шанувальники творчості митця.

Богдан Ступка — гордість українського театру і кіно, які він презентував у світі, підкорив серця мільйонів глядачів, залишив талановитих вихованців. Саме рідна земля дала актору першу живильну росу для творчості. У родині панував традиційний для Галичини дух християнської моралі та дотримання відповідних традицій. На цьому наголошували промовці у виступах. Ті, що його знали, творчо спілкувалися, донесли до присутніх слова вдячності рідній землі, де він народився, за українську душу, щиру лагідність і делікатність характеру. А ще відзначили притаманний Б. Ступці гумор, який дається не кожному.

«Батько ніколи не відзначав свого дня народження. Але завжди у цей день приїжджав додому, бо його уродини співпадали із днем народження матері. Усі, хто це знав, приходили до оселі. Таким чином відзначали подвійне свято», — розповів син актора Остап Ступка. Саме він став ініціатором встановлення бронзового погруддя батькові, справу якого продовжує у своєму житті. Остап Ступка подякував усім, хто долучився до увіковічення пам’яті батька, зокрема Одеському міжнародному кінофестивалю, куликівчанам, які подали ідею і до-помогли її зреалізувати.

За активну громадську позицію, вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток Куликівщини та з нагоди Дня Незалежності України голова Жовківської РДА Надія Щур відзначила подяками Остапа Ступку — сина Богдана Ступки, Андрія Думу — депутата Львівської обласної ради, Романа Хом’яка — депутата Жовківської районної ради, Богдана Савчука — директора краєзнавчого музею «Куликів і Куликівщина».

Після освячення погруддя відбувся мистецький вечір-спогад «Зоряний політ Богдана Ступки». Усі охочі ознайомились з виставками кімнати-світлиці «Мистецький Куликів». У Народному домі смт. Куликова ще минулоріч відкрили музейну кімнату, а до 76-тої річниці від дня народження актора музей поповнився новими експонатами: особистими речами та фотографіями Богдана Ступки.

Уляна ЛАЩІВСЬКА.