Головна Право Від початку року на Львівщині виявили понад 60 дітей, які живуть в...

Від початку року на Львівщині виявили понад 60 дітей, які живуть в неблагополучних сім’ях або перебувають поза батьківською увагою

31
0

З початку року служба у справах дітей, соцслужба та патрульна поліція спільно провели на Львівщині 2573 рейди. Ключові результати.

Від початку року на Львівщині виявили понад 60 дітей, які живуть в неблагополучних сім’ях або перебувають поза батьківською увагою. Про це йшлося на брифінгу, який відбувся сьогодні, 1 серпня. Зокрема спікери розповіли про здійснення профілактичних рейдів та контроль батьків, які неналежним чином виконують свої обов’язки щодо виховання та утримання дітей.

Як зазначив начальник служби у справах дітей Львівської ОДА Володимир Лис, впродовж року провели 750 профілактичних рейдів, під час яких виявили 67 дітей. 22 дітей вилучили з сім’ї, 36 – з вулиці, 9 – з комп’ютерних клубів. Обстежили 1691 сім’ю, попередження отримала 1041 сім’я, до відповідальності притягнули 161 особу.

Під час рейдів виявили 13 порушень правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами. Притягнули до відповідальності 6 посадових осіб, ще 6 отримали попередження.

За результатами рейдів в сім’ю повернули 29 дітей, 31 дитину повернули до навчальних закладів, чотирьох влаштували в притулок, ще трьох – в заклади охорони здоров’я.

«В складних життєвих обставинах перебувають 926 дітей, у зв’язку з тим, що батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків. 217 дітей зазнали економічного, сексуального, психологічного та фізичного насильства. Ще троє дітей постійно залишають місце свого перебування, 17 дітей перебувають у конфлікті зі законом.

882 дитини постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, по прибутті на Львівщину вони отримали відповідний статус.

Впродовж півріччя через перебування у складних життєвих обставинах зняли з обліку 650 дітей, натомість взяли на облік 776 дітей. Зростання числа пов’язане з переміщенням на Львівщину дітей з прифронтових територій», – додав Володимир Лис.

Як розповіла начальниця відділу звʼязків з громадськістю управління патрульної поліції у Львівській області Марія Гримак, за перше півріччя цього року інспектори відділу зв’язків з громадськістю отримали 153 повідомлення стосовно дітей, в тому числі отримання та відпрацювання правопорушень і злочинів, де діти є учасниками, постраждалими та свідками.

З огляду на це важливою є профілактична робота з дітьми та батьками.

Вже більше ніж 20 масових заходів для дітей та їх батьків провели цьогоріч. Серед тем: «Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху», «Велоліто», «Безпечні водойми», «Безпечні канікули», «Будь помітним! Засвітись» та багато інших, зокрема щодо користування двоколісними електричними транспортними засобами.

В межах проєкту «Шкільний офіцер поліції» працівники відвідали понад 11 184 закладів освіти.

«У школах ми проводимо превентивні заходи на різноманітні теми: дотримання правил дорожнього руху, протидія та запобігання домашньому насильству, кібербезпека. Так, проєкт охопив 224 школи, де відбулося 419 занять.

Таку співпрацю не збираємося припиняти, плануємо майбутні події задля популяризації важливих тем, що стосуються безпеки дітей. На постійній основі зустрічаємося з адміністраціями навчальних закладів, таборів, громадських організацій, благодійних фондів, державних органів», – наголосила Марія Гримак.

За словами начальниці відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції у Львівській області Ольги Ковальчук, з початку року працівники ювенальної поліції склали 2413 адміністративних протоколи, з них 168 – на неповнолітніх осіб.

Зокрема за такі правопорушення: реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів, насильство в сім’ї, булінг або цькування учасників освітнього процесу, та найбільше – 1273 – за неналежне виконання батьківських обов’язків.

Вона також розповіла, що на профілактичному обліку у поліції перебувають 119 дітей.

«2573 рейди провели спільно зі службою у справах дітей, соціальною службою, патрульною поліцією, в ході яких перевірили 2475 неблагополучних сімей, або дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

З початку року на Львівщині надійшло 336 звернень про зникнення дітей. Станом на зараз всіх дітей повернули за місцем проживання», – підсумувала Ольга Ковальчук.