Головна Культура «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине»: у Львівському палаці мистецтв...

«Наша дума, наша пісня не вмре, не загине»: у Львівському палаці мистецтв відкрили виставку, присвячену памʼяті українських кобзарів

8
0

Виставковий проєкт можна оглянути до 13 жовтня.

Сьогодні, 20 вересня, у Львівському палаці мистецтв відкрили виставку «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине», присвячену памʼяті українських кобзарів, знищених радянською владою у 1930-х роках.

Ця виставка є своєрідним нагадуванням про те, що культура і мистецтво – невід’ємна частина української ідентичності.

У 1934 році радянська влада організувала збір кобзарів, яких запросили на з’їзд Академії Наук до Харкова. Офіційно цей захід мав на меті зібрати усіх народних музикантів для реєстрації та обговорення їхньої діяльності в нових радянських умовах. Та замість цього кобзарів вивезли у ліс і розстріляли, а декого відправили до таборів.

Саме до цієї трагічної дати в історії України Культурно-мистецький центр «Львівський палац мистецтв» та Інститут поліграфії та медіатехнологій Національного університету «Львівська політехніка» підготували масштабний спільний проєкт – виставку робіт художників з різних областей України.

Як розповіла керівниця колективу бандуристів «Гамалія» Тетяна Шаленко, упродовж року разом з Орестом Скопом та іншими натхненниками працювали над цією темою, яка залишається малодослідженою – роллю кобзарства в історії державотворення.

«Кобзарі були справжніми носіями української душі, їхні пісні доносили правду, яка формувала національну свідомість. Із 15 століття кобзарство стало важливим елементом української культури.

Боляче, що сторінка історії кобзарства, особливо тих бандуристів, які були репресовані у 20-40 роках 20 століття, залишається в тіні.

Ми прагнемо розвіяти стереотипи імперського режиму, відкриваючи багатство цього культурного явища для сучасників», – зазначила Тетяна Шаленко.

Дизайн експозиції розробили студенти-четвертокурсники Інституту під керівництвом доцентки кафедри графічного дизайну та мистецтва Ольги Борисенко спільно з заслуженим діячем мистецтв України Орестом Скопом.

Тут експонують картини та барельєфи митця Ореста Скопа та понад 30 плакатів студентів кафедри графічного дизайну та мистецтва книги Національного університету «Львівська політехніка», а також студентів Харківської державної академії дизайну та мистецтв на тему “Розстріляного відродження”. Долучилися до організації проєкту представники Музею історії міста Кам’янське. А в експозиції – картини професійних художників з усіх куточків України.

«Ця виставка не про смуток, вона про пам’ять. Це життєствердний проєкт, який має на меті зберегти цей культурний пласт і для майбутніх поколінь», – зазначила директорка Музею історії Кам’янського Наталія Буланова.

Заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Іван Собко звернув увагу на важливість збереження національної пам’яті та відзначив, що історії кобзарів є символом незламності української душі. Та підкреслив роль таких культурних заходів у формуванні суспільного усвідомлення історичної правди та підсиленні національної ідентичності.

«Освіта і культура – це два крила, які підносять нашу націю і ніколи не дозволять панувати злу та беззаконню, як те, що приносить на нашу землю ворог. Той, хто прагне знищити нас, бачить, що ми рухаємося в правильному напрямку.

Величезною радістю є присутність дітей у цьому залі, адже це наше майбутнє. Не дай, Боже, їм пережити те, що вже довелося тим, кого катували і розстрілювали лише за те, що вони хотіли жити у вільній державі.

Слава всім, хто наближає нашу перемогу і творить майбутнє України!», – наголосив Іван Собко.

Виставковий проєкт можна оглянути до 13 жовтня у виставкових залах ІІ -ІІІ поверху Львівського палацу мистецтв, що на вул. Коперника, 17.