Головна Здоров'я Жителям Львівщини рекомендують зробити щеплення домашнім улюбленцям, щоб уникнути виникнення сказу

Жителям Львівщини рекомендують зробити щеплення домашнім улюбленцям, щоб уникнути виникнення сказу

10
0

У Львівській області щеплення можна зробити у 8 державних лікарнях ветеринарної медицини.

За даними центру Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України з початку 2024 року на Львівщині зафіксовано 85 випадків сказу серед тварин, що значно перевищує показники минулого року (53 випадки за аналогічний період).

На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській обласній військовій адміністрації, яке відбулося вчора, вирішили посилити проведення заходів боротьби та профілактики сказу серед тварин, в т.ч. шляхом пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.

Аби уникнути сказу домашніх тварин необхідно щорічно робити щеплення, починаючи з тримісячного віку. За інформацією ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області, вакцинувати домашніх тварин проти сказу можна безкоштовно в державних установах ветеринарної медицини.

«Імунізація – це не просто профілактичний захід, це спосіб врятувати життя. Закликаю всіх власників домашніх тварин не ігнорувати важливість щеплень, адже своєчасна вакцинація – це найефективніший спосіб захистити своїх улюбленців від смертельної хвороби. А якщо таки виникла підозра, що тварина захворіла на сказ – телефонуйте до Держпродспоживслужби», – зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Оксана Війтик.

Сказ – це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується ураженням центральної нервової системи. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Тільки вчасно наданий комплекс антирабічної допомоги може вберегти постраждалих людей від смертельних наслідків.

Детальну інформацію про сказ, а також адреси лікарень Львівської області, де можна зробити щеплення тваринам шукайте в ілюстраціях.