Головна Культура 2015-й рік оголошено роком Андрея Шептицького

2015-й рік оголошено роком Андрея Шептицького

424
0

Впродовж року славетному Велету церкви організовуються різні заходи, святковості.

1 листопада минули 71 роковини з дня, коли митрополит відійшов у вічність. Саме з цієї нагоди молодь храму св. Йосафата м. Жовкви за ініціативи катехита Ірини Мельник та сприяння синкела Сокальсько-Жовківської єпархії о.Михайла Ткачіва зорганізувала цікаве дійство про Андрея Шептицького.

У християнських народах нема більш виховної сили, ніж сила Церкви. Вона дисциплінує, прищеплює  душі дитини ті християнські чесноти, які зроблять з неї доброго патріота і мудрого громадянина. Душа дитини – м’якенький віск, з якого можна зліпити все. Все, що дитина бачить і чує, вона запам’ятовує на ціле життя.

Мистецький виховний захід організаторами був розділений на три великі періоди життя й служіння народу та церкві митрополита. Дійові особи, які перевтілювалися у маленького Андрея (В’ячеслав Садовий), зрілого (Артем Потопляк) та старшого (Орест Маліновський) настільки правдиво передали і мрії, і бажання, і стремління архієрея УГКЦ. А юні жовківчаночки доповнювали загальну картину музичними номерами під керівництвом Анатолія Щурика. Усі, хто завітав цього вихідного дня у храм св. Йосафата,  почерпнув багато цікавого та змістовного, а ще відкрив нові сторінки про життя та діяльність великого діяча Галичини минулого століття.

Упродовж свого праведного життя митрополит був добрим пастирем свого стада. І сьогодні у своїх «зверненнях до прийдешніх поколінь» він залишається цим добрим пастирем, який жив, трудився і віддав своє життя задля свого народу. Він понад усе прагнув миру та злагоди, добробуту та процвітання для України, її люду.

Тільки для Вас маю жити, —

Для Вас цілим серцем і душею працювати.

Для Вас усе посвятити, — ба, навіть за Вас,

Як цього треба буде, й життя своє віддати.

  Зоряна ГУМНИЦЬКА.