Головна Культура Співець весни українського слова

Співець весни українського слова

515
0

У літопис національного відродження на західних землях України середини ХІХ ст. золотими літерами вписане ім'я визначного письменника і громадсько-культурного діяча, славного сина Галицької землі о. Маркіяна Шашкевича. 6 листопада вся Галичина та й вся Україна вшанувала світоча і великого просвітника з нагоди 205-річниці з дня народження.
Життєвий шлях о. Маркіяна Шашкевича не оминув мальовниче село Деревня на Розточчі. Село, яке творить свою історію, вирощує хліб і виховує дітей, плекає рідну мову і солов'їну пісню.

Святкування в селі розпочалися святковою Літургією у церкві Різдва Пресвятої Богородиці, яку відслужив о. Богдан Горинецький і відспівала Народна чоловіча хорова капелла «Прометей» Львівського Національного університету ім. І. Франка.  Свято продовжилось в Народному музеї о. Маркіяна Шашкевича екскурсією, яку провела Ірина Дудковська, прапраправнучка по лінії Юлії Крушинської (на світлині). Опісля всі зайняли місця у залі Народного дому, де розпочався святковий концерт. Ведучі — Мирослава Мандрик та Мар'ян Луцко розповіли присутнім про о. Маркіяна Шашкевича, про альманах «Русалка Дністрова», який вийшов в Буді (Угорщина) накладом 1000 примір-ників. В альманасі вперше було застосовано живу українську мову і більша частина видання була конфіскована цісарською поліцією. Марія Сабан, Назар Білик та Уляна Нич прочитали вірші Маркіяна Шашкевича. В святкуванні взяли участь голова Жовківської районної ради Роман Горбань, заступник голови Жовківської РДА Любов Дунець та начальник відділу культури і туризму Жовківської РДА Галина Фесюк. У виконанні жіночого вокального ансамблю НД с. Деревні прозвучала пісня на слова М. Шашкевича «Підлисецька горо біла…» та українська народна пісня «По саду я походжаю». Маркіян Домальчук прочитав вірш «Пам'яті Маркіяна», а наймолодша учасниця свята прочитала вірш «Маркіянова зоря»
М. Горішного (Канада).

Бурхливими оплесками нагородили присутні народну чоловічу хорову капелу «Прометей» (кер. Віталій Чмир). У їхньому виконанні прозвучали твори на слова М. Шашкевича, І. Франка та інші, а також учасники капели «Прометей» читали поезію.

Присутні мали змогу оглянути виставку фотографій, на яких — відкриття музею у селі, відкриття меморіальної дошки на плебанії, де жив М. Шашкевич,а також фотографіі з літературних вечорів, зустрічей з видатними письменниками, науковцями. Марія Росса організувала виставку літератури про М. Шашкевича в приміщенні бібліотеки.

Ольга Мандрик, с. Деревня.