Головна Культура Наша національність проявляється лишень у взаємодії з іншими культурами

Наша національність проявляється лишень у взаємодії з іншими культурами

355
0

Старосамбірщина — це мальовничий край, де гори пнуться до неба, у долині виблискує Дністер, а бойківський колорит ще живий у кожному, кого зустрінете. І це мали нагоду побачити жовківчани недільної днини, відвідавши перший етнофестиваль гостинності «Мелодії Старосамбірщини». Імпреза проводилася за ініціативи департаменту з питань культури, національностей та релігії Львівської ОДА та за сприяння відділу культури і туризму Жовківської РДА.

Карпатогорці мають прив’язаність до Верховин з лісами і звірами, до всього того, з чого складається життя — природи. Коли бойко бере в руки трембіту — у млосному передчутті завмирає природа і все живе довкола… Так, на сцені районного Народного дому Жовкви етноартисти зі Старосамбірщини впродовж двох годин доводили, що карпатський край — багатий на таланти, а українська пісня була і є колискою духовності і найціннішим скарбом нашого народу.

Змістовною та яскравою сторінкою свята стали виступи голів Жовківської РДА Надії Щур та Старосамбірської РДА Ореста Бонка. У промовах очільників звучали слова подяки, дружньої підтримки та спільності між двома районами. Доречно, що пан Орест родом із Жовківщини, с. Купичволі.

Предковічні українські Карпати! Незрівнянна Божа краса, зелені верхи у золотому промінні сонця єднаються із високим синім небом, стрункі смереки під музику вітру співають свої неповторні пісні, їм творять звуки трембіти, сопілки та дзвінких потоків… Дружні аплодисменти супроводжували щоразу виступ талановитих бойків — як старшого, так і молодшого поколінь. До глибини душі зворушила пісня «Мідний хрестик» у виконанні народного аматорського сімейного ансамблю «Струни серця» РНД с. Старого Самбора.

Також шанувальники пісні були раді послухати неперевершені соло на акордеоні та саксофоні у виконанні Петра Юрчика та Назара Кушніра. Нікого не залишили байдужими майстерні та оригінальні виступи солістів та колективів.
Завершився етнофест піснею Ігоря Білозіра «Многа літа». Фестиваль удався, керівник культури та туризму Жовківської РДА Галина Фесюк щиро подякувала гостям та вручила відповідно Старосамбірському керівнику культури і туризму Петру Юрчику квіти й пам’ятний подарунок.

Свято було чудове — справжній бойківський фольклорно-етнографічний фестиваль. Нехай же дух прекрасного бойківського свята надихає нас на нові заходи! До нових зустрічей на концертах, фестивалях, в проектах. Дерзаймо і працюймо, щоб розквітала наша країна у вінку прекрасних і неповторних талантів.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.