Головна Цікаво Касети для розсади: види і переваги їх використання

Касети для розсади: види і переваги їх використання

218
0

Кожен садівник мріє вирощувати здорову розсаду без особливого клопоту. І з приходом весни квартири заповняться різноманітної тарою з молодими саджанцями. Як правило, для цього використовуються одноразові стаканчики, пляшки, пакети та ін. Але останнім часом все більшою популярністю стали користуватися універсальні касети для розсади, які значно спростили весь процес вирощування та догляду за саджанцями.

Переваги касет для рослин

Касети для розсади – це блок, який складається з окремих осередків. Кількість ємностей може бути абсолютно різним і кожна призначена для одного паростка. Це створює сприятливі умови для росту рослин.

Дачники та садівники гідно оцінили зручність касет. До основних переваг можна віднести:

  • Цілісна конструкція забезпечує стійкість.
  • Рослини не потрібно пікірувати, а рослини легко пересаджувати не пошкоджуючи коріння.
  • Великий вибір контейнерів різних об’ємів дозволяє підбирати оптимальні варіанти.
  • При необхідності цілісний блок можна розділити на менший, або на окремі стаканчики.
  • Перевозити блоком набагато зручніше, ніж окремими ємностями.

Крім великої кількості переваг у касет є кілька недоліків, які необхідно враховувати:

  • Пластикові касети тендітні і можуть з часом растрескаться. Тому з ними потрібно звертатися дбайливо.
  • Торф’яні і паперові блоки – одноразові.
  • Не можна допускати пересихання грунту, тому потрібно контролювати полив.
  • Багаторазові блоки перед застосуванням потрібно дезінфікувати.

види касет

Касети можуть відрізнятися обсягом, формою та числом осередків. По можливості використання вони поділяються на одноразові і багаторазові контейнери. Але важливу роль грає і матеріал виготовлення:

Пластикові касети. Така тара може використовуватися багаторазово. Для їх використання використовують ПВХ або полістирол. ПВХ більш м’який і крихкий матеріал, тому з ним слід поводитися обережно. Він прослужить довго, так як його легко пошкодити при транспортуванні або витягу саджанців. Полістирол більш міцний матеріал.

  • Паперові касети. Вони допомагають легко пересаджувати рослини не пошкодивши при цьому коріння. Вони екологічні і доступні за вартістю. Мінусом є те, що при надлишку вологи такий контейнер розкисає і розпадається, тому потрібно контролювати полив.
  • Торф’яні касети. Це ще один варіант одноразових контейнерів. Торф, з якого зроблений контейнер служить в якості додаткового харчування розсаді. В таких ємностях кисень легко надходить до коріння. Висаджують рослини прямо в осередках, розділивши їх на частини. При використанні торф’яних касет слід ретельно контролювати полив, так як стінки швидко вбирають і випаровують воду, а при її надлишку покриваються пліснявою.

Як правильно вибрати касети для розсади

Сьогодні асортимент касет досить великий. Тому підбирати їх потрібно виходячи з особливостей вирощуваної культури. Якісні матеріали захистять саджанці від негативного впливу, тому купувати такі контейнери слід у перевірених постачальників.

Вибираючи пластикові контейнери звертайте увагу на запах. Погано пахне виріб краще не брати. Різкий запах показує, що використовувалися неякісні матеріали, а вони можуть отруїти грунт і паростки.

Як показала практика, вирощувати розсаду в касетах зручно і економічно. Такі рослини швидше приживаються в грунті, не вимагають постійного догляду, а урожай дають раніше і значно більше. Адже хороша і здорова розсада – це запорука рясного врожаю.