Головна Культура 120 років тому створено Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії

120 років тому створено Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії

141
0

Сьогодні, 27 вересня, Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії представив ювілейний концерт, присвячений 120-річчю з дня свого створення. У Концертному залі Людкевича музиканти виступили під батутою головного диригента Теодора Кухара. Солістом вечора став Дмитро Ткаченко.

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак привітала оркестр з ювілеєм та вручила відзнаки обласної ради колективу, а також генеральному директору Львівської національної філармонії Володимиру Сивохіпу.

«Сьогодні надзвичайно хвилююча мить. 120 років – це чудовий ювілей, який символізує велику епоху історії симфонічного оркестру нашої філармонії. Незважаючи не війни економічні і соціальні потрясіння 120 років ви продовжуєте дарувати львів’янам та усьому світу прекрасні емоції, музичне мистецтво, естетичне задоволення.
Дякую  за вашу працю, за вашу творчість, за багатолітню українську історію, за те, що зберігаєте чудовий колектив і працюєте далі. Бажаю нових здобутків, натхнення і творчих успіхів», – зазначила під час виступу Ірина Гримак.

Генеральний директор філармонії назвав сьогоднішню подію історичною.  «Історія є історією тоді, коли вона не зупиняється. 120 років симфонічного оркестру – це невпинна історія розвитку, від різних імперій до новітньої України – він завжди був європейський», – наголосив Володимир Сивохіп.

У програмі сьогоднішнього вечора звучали симфонічні твори трьох композиторів. Вперше за багато десятиліть на філармонійній сцені виконали ранню оркестрову композицію Станіслава Людкевича – «Українське капричіо», прем’єра якого відбулась у першому концертному сезоні Львівської філармонії 6 травня 1903 року. Другим твором програми став Концерт для скрипки з оркестром №2 Євгена Станковича.  Солював – відомий скрипаль Дмитро Ткаченко, для якого Станкович і написав цей твір. Пролунала на відкритті сезону і Симфонія №9 «З нового світу» Антоніна Дворжака, яка сьогодні ідейно вплітається в українську сучасність та транслює перевтілення України у Новий світ – сильний, незалежній, самобутній.

Також у філармонії представлено виставку з історичних, архівних матеріалів: фото, афіш, відгуків, рецензій за весь період становлення Академічного симфонічного оркестру та загалом Львівської національної філармонії.