Головна Культура «Діалог зі Скориком»: Львівська філармонія запрошує на концерт, де вперше звучатимуть твори...

«Діалог зі Скориком»: Львівська філармонія запрошує на концерт, де вперше звучатимуть твори переможців другого конкурсу імені композитора

40
0

Концерт проведуть у межах 29-го Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти».

1 жовтня у Львівській національній філармонії відбудеться концерт «Діалог зі Скориком», під час якого вперше прозвучать твори переможців другого Всеукраїнського композиторського конкурсу імені Мирослава Скорика, а також відбудеться нагородження переможців.

Водночас, з 29 вересня у філармонії стартує 29-ий Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти», тож концерт «Діалоги зі Скориком» відбудеться саме у межах цього фестивалю, оскільки музичні твори переможців конкурсу є новими і виконуватимуться вперше.

Нагадаємо, Конкурс заснували у 2021 році Львівська національна філармонія і департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА, у тому ж році й провели перший конкурс. Цьогоріч з обласного бюджету для преміювання переможців виділили 1 млн грн.

Про самих переможців, про їх твори і про особливості цьогорічного Конкурсу розповіли учора, 28 вересня, співорганізатори Конкурсу на брифінгу в офіційному медіацентрі при Львівській ОВА.

«Культура – це ще один фронт»

Метою конкурсу є формування зацікавлення широкої аудиторії до сучасної класичної музики та творчості молодих українських композиторів, і підтримка митців, які працюють в симфонічному жанрі сучасної класичної музики. Про це зазначив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

«Культура – це ще один фронт, який на Львівщині є одним із пріоритетних. Львівська ОВА підтримує добрі ідеї та ініціативи. Зокрема, обласною програмою розвитку культури на цей рік було передбачено 1 мільйон гривень –  щоби популяризувати діяльність видатного композитора і щоб молоді композитори могли представити свої твори.

Необхідно докладати зусиль, щоби примножувати українську культуру заради майбутнього. Мирослав Скорик – це ціла історія, людина, яка дала дорогу в життя не одній особистості», – додав Іван Собко.

Цьогоріч для участі у Конкурсі подавались лише нові музичні твори

Володимир Сивохіп

Володимир Сивохіп

Особливістю цьогорічного конкурсу була вимога до учасників подавати для участі лише нові твори, які ніколи не виконувалися раніше. Окрім того, це мав бути інструментальний концерт для струнного інструменту соло і симфонічного оркестру. Директор Львівської філармонії, диригент Володимир Сивохіп, який є також головою оргкомітету Конкурсу, зазначив, що написання такого твору є складним завданням, проте Мирослава Скорика знають зараз як видатного майстра саме інструментального симфонічного оркестру.

«Скорик розпочався, написавши два свої найбільш відомі концерти – «Карпатський концерт» для симфонічного концерту,  і також це був концерт для віолончелі. Зараз ми його знаємо, як видатного майстра інструментального симфонічного оркестру, тому таким нашим напрямком, вимогою до цьогорічного конкурсу було писати інструментальний концерт для струнного інструменту соло і симфонічного оркестру. Очевидно, це було важке завдання, але наші конкурсанти впорались. Тож вже в неділю, 1 жовтня, коли буде вручення нагород і премій, ми почуємо твори переможців, і на цьому вже новому прикладі нового виконання живого концерту ми зрозуміємо , що проведення таких мистецьких акцій має великий сенс», – розповів під час брифінгу Володимир Сивохіп.

Диригент наголосив, що твори, які за кілька днів прозвучать, будуть ставати продовженням тих традицій, які залишив Мирослав Скорик, адже інвестуючи у молодих митців, ми інвестуємо в майбутнє.

Три переможці та одна спеціальна премія

Дзвенислава Саф'ян

Дзвенислава Саф’ян

Як розповіла секретарка Конкурсу, музикознавиця Дзвенислава Саф’ян, на Конкурс подали 8 партитур. Географія учасників включає Ужгород, Львів, Київ, Дніпро, Маріуполь.

Переможцями Конкурсу стали:

І місце – партитура під кодом «Jupiter141», Концерт для віолончелі та оркестру «Concellastra» (автор Юрій Пікуш, м. Дніпро).

II місце – твір із символом «siddal», Поема для контрабаса та оркестру «Antonych-fragments» (авторка Рената Сокачик, м. Ужгород)

III місце –  твір із символом «Seishin», Концерт для віолончелі з оркестром № 1 «Картини війни» (автор Нікіта Іванченко, м. Маріуполь).

Переможців відзначать винагородами відповідно у 200 000 грн (брутто), 170 000 грн (брутто) та 130 000 грн (брутто).

Спеціальну премію Конкурсу від Оани та Сімона Камартін, швейцарських партнерів Конкурсу,  присудили твору під кодом «Cookie Monster» («Монолог-діалог-полілог» для контрабаса та оркестру, автор Остап Мануляк, м. Львів). Її грошовий еквівалент складає 750 євро.

Про Критерії оцінювання і членів журі

Богдан Сегін

Богдан Сегін

Виконавчий директор Конкурсу Богдан Сегін додав, що цього року повністю оновився склад журі з українського боку, натомість залишились промоутери українського мистецтва за кордоном, які були серед членів журі і в першому конкурсі. Це польський диригент і композитор Вісент Козловський, який диригуватиме концертом 1 жовтня, та відомий польський композитор і музичний діяч Єжи Корновіч, який є директором фестивалю сучасної музики «Варшавська осінь».

Дізнатися детальнішу інформацію про концерт та нагородження переможців 1 жовтня, а також придбати квитки можна за посиланням: http://surl.li/lpecy