Головна Культура Львівська митниця ДФС передала музеям предмети, що мають історичну та культурну цінність

Львівська митниця ДФС передала музеям предмети, що мають історичну та культурну цінність

307
0

Національному музею історії України у Другій світовій війні та Львівському історичному музею передали 58 експонатів, з яких більша частина – зброя.

Так, на підставі рішення Експертно-фондової ради з питань безоплатного передавання вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави, Львівська митниця ДФС передала Львівському історичному музею 39 предметів. Зокрема зброю XVIII-XX ст. Серед переданого – іайто – японська тренувальна шабля, або ж катана для тамесі-гірі, за зразок до копіювання якої взято реальні прототипи кін. ХХ ст. – поч. ХХІ ст. з піхвами та чохлом для перенесння, револьвер типу «Велодог» калібру 6 мм кін. ХІХ – поч. ХХ ст.., офіцерські шаблі (з піхвами) ВМФ Великобританії ХХ ст., багнет-ніж з піхвами до гвинтівки Маузера зразка 1898 рр. (Експортний варіант для Чилі І пол. ХХ ст.), багнет до гвинтівки Енфілд зразка 1853 р. тощо.


Львівська митниця ДФС передала музеям предмети, що мають історичну та культурну цінність

Під час передавання Львівському історичному музеєві начальник Львівської митниці ДФС Левко Прокіпчук зазначив: «За кожним предметом, що ми передаємо, є певний шлях. Для нас це, передусім, виявлення і затримання, формування справи про порушення митних правил. Далі після копіткої роботи експертів, рішень судів, засідань постійних комісій ці речі ми передаємо музеям. Адже тут їм і належить бути. Тут фахівці своєї справи якнайкраще можуть ними розпорядитись з тим, щоб пам’ятки були збережені і стали доступними для відвідувачів. Так ми робимо свій внесок у збереження історичного та культурного надбання».

Національний музей історії України у Другій світовій війні у Києві отримав 13 предметів зброї та 6 німецьких тижневиків 1942 року видання. Зокрема багнет-ніж з піхвами (унтер-офіцерська модель) до гвинтівки Манліхера зразка 1895 р., багнет з піхвами до гвинтівки Гра зразка 1874 року, Франція, багнет траншейний до гвинтівки Маузера калібру 7,92 мм зразка 1898/1935 рр., тесак нижчих чинів Червоного хреста Третього рейху зразка 1938 р.


Львівська митниця ДФС передала музеям предмети, що мають історичну та культурну цінність

Також у найближчий час Львівська митниця передасть для постійного зберігання Львівській національній науковій бібліотеці ім. В. Стефаника книги. Ще багато предметів перебуває на експертизах, деякі чекають рішення на передавання тому чи іншому музею.