Головна Культура На Львівщині відкрили першу в Україні виставку панорамних фото війни «Тут був...

На Львівщині відкрили першу в Україні виставку панорамних фото війни «Тут був мій дім»

163
0

Виставковий проєкт демонструє наслідки російського вторгнення в Україну у форматі VR та панорамної фотографії «на 360 градусів».

Сьогодні, 19 березня, у «Пороховій Вежі» у Львові відкрили першу в Україні виставку «Тут був мій дім», яка презентує найбільшу колекцію панорамних фото війни проєкту «360war.in.ua».

Мета заходу – продемонструвати наслідки війни, масштаби руйнувань та людських страждань шляхом використання технологій віртуальної реальності. Це не просто арт-проєкт, а візуальний архів трагедії українського народу, що не допускає замовчування злочинів.

«Зараз є відчуття, що ми самі втомились від війни і ми хочемо показати, що ми об’єднані одним горем. Ми повинні об’єднуватися проти одного ворога. Це – не блокбастер, не екшн, не репортаж з місця подій. Це фотографії, які треба розглядати через нескінченність деталей», – каже засновник і керівник проєкту «360war-in-ua» Тарас Волянюк.

Під час виставки ви можете скористатись VR-окулярами та перенестися до місць подій, таких як Гостомель, Ірпінь, Буча, а також на вулицю Стрийську у Львові, куди влучила ворожа ракета.

Завдяки цифровому матеріалу, відвідувачі також зможуть віртуально роздивитися зруйновані квартири та підвали, де українці переживали окупацію та переховувалися від обстрілів. Також буде можливість взяти участь у віртуальному турі літаком АН-225 «Мрія», який окупанти знищили у 2022 році.

Як зазначив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, такими виставками ми демонструємо світові всі неподобства, які сьогодні чинить російська федерація.

«Сьогодні ми тут бачимо зафіксовані знищені українські міста та селища. Я впевнений, що жоден українець ніколи не пробачить москалям чергових звірств. Лише дякуючи величезній стійкості волі українського народу, військовим та волонтерам – ми тут і говоримо рідною мовою. Ми маємо відстоювати наші цінності, популяризувати українське та Україну. На жаль, дорогою ціною людських життів, трагедій показуємо цілому світові, що Україна та українці – велична нація і держава в центрі Європи. Ми обов’язково відбудуємо знищене, воно буде ще кращим, якіснішим та ще сучаснішим. Але завжди маємо пам’ятати і молитись за наших захисників, цивільних, всіх тих, кого вбила країна агресор», – зазначив Іван Собко.

У «Пороховій Вежі» на вас чекають три різні поверхи експозиції. Перший – відтворює загальну хронологію повномасштабної війни. Другий – руйнування важливих для кожної людини місць, дитячих садочків, шкіл, будинків культури, суспільних просторів. Окрема частина виставки присвячена літаку «Мрія» – інженерному і культурному надбанню українців. Третій поверх розповідає найемоційнішу історію – втраченого дому. Панорами, зроблені зсередини знищених осель, занурюють у цей трагічний для мільйонів українців досвід. З кожним елементом виставки ви можете взаємодіяти, навіть зі світлинами, які є фрагментом панорам.

Також, на сайті 360war.in.ua доступна найбільша в країні колекція панорамних фотографій, яка складається з більше ніж 1620 зображень з майже 250 локацій у 39 населених пунктах різних регіонів України, серед яких – унікальні панорамні зображення зовні та всередині літака АН-225 «Мрія».

Виставку можна відвідати за адресою: вул. Підвальна 4.

Експонуватимуть роботи до 17 квітня: з вівторка по неділю (12:00 – 20:00).

Тож, кожен охочий може відвідати виставку, щоб відчути біль та втрату українців, а також побачити силу та стійкість нашого народу.

Вхід за внесок на розвиток проєкту – від 200 гривень.