Головна Культура «(Не)тлінні»: у Львівському історичному музеї відкрили виставку меморіальних вишиванок

«(Не)тлінні»: у Львівському історичному музеї відкрили виставку меморіальних вишиванок

24
0

На виставці презентували 50 унікальних пам’яток колекції визвольних змагань українського народу.

Сьогодні, 16 травня, у Львівському історичному музеї презентували виставковий проєкт «(Не)тлінні».

Його присвятили Всесвітньому дню вишиванок, а також Міжнародному дню музеїв, який відзначатимуть вже 18 травня.

Одним з перших оглянув виставку заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

«У моїй родині любов до вишиваної сорочки плекається поколіннями і дуже приємно, що сьогодні вже мої діти з гордістю носять цей одяг, розуміючи її символіку та значення.

Вишиванка – символ нашої держави, носій її сили, мудрості та зв’язку багатьох поколінь. З давніх-давен вишивана сорочка супроводжувала український народ, продовжує нести свої цінності і сьогодні, що і засвідчує представлена виставка. Вишиванка –  це впізнаваність, характеристика роду та народу, гарнішого та змістовнішого полотна годі шукати.

Знати мову, поважати культуру, любити вишиванку і всі державні цінності та символи – це те, що ми маємо плекати і розвивати, особливо у такий надскладний час, коли за всі ці цінності українці платять надзвичайно високу ціну», – зазначив Іван Собко.

На виставці презентували 50 унікальних пам’яток колекції визвольних змагань українського народу. Більшість експонатів представили вперше.

Кожна вишивка має свого власника, або ж свого автора, свою історію. Ці вишиванки несуть енергетику особистостей, які творили і продовжують творити нашу історію. Це борці за Вільну Незалежну Україну в часи українського підпілля 40 – 50-их рр. ХХ ст., політв’язні сталінських тюрем та таборів ГУЛАГу, а також сучасні Герої-добровольці. Хронологічні рамки пам’яток – друга половина XIX ст. і до сьогодення.

«У межах виставки експонуються жіночі сорочки, які вражають різноманіттям крою, орнаментами. Привертають увагу чоловічі сорочки. У них – молитва матері за сина, любов дружини до чоловіка. Вражають вишивки виконані репресованими українками під час слідства, тюремного ув’язнення та заслання. Вони були щемливим спогадом, віддушиною, надією…», – розповіли організатори.

Кожен експонат супроводжується інформативною довідкою. Поряд зі сорочками –  світлини їх власників у вишиванках та короткі дані їх біографій.

Окреме місце на виставці займають рушники, які символізують обереги, українські регіони, віру в кращу долю України, дівочі мрії про майбутнього нареченого.

У виставкових вітринах також можна побачити унікальні засоби для вишивання, «вишивки» на папері та інші цікаві експонати.

Автор проекту: старший науковий співробітник Львівського історичного музею Люба Коваль.

Попередньо його оглянути можна до початку липня.