Головна Культура Зберегти і відтворити вежу Жовківського замку

Зберегти і відтворити вежу Жовківського замку

399
0

Нещодавно у східній вежі Жовківського замку відбулася міжнародна науково-практична конференція «Культурний ландшафт: проектована зелень – складова частина історико-культурних комплексів», організована Державним історико-архітектурним заповідником у м. Жовкві. Мета конференції — висвітлення актуальних проблем дослідження, охорони та збереження культурного ландшафту. Серед центральних проблем, які піднімались, була проектована зелень як складова частина історико-культурних комплексів, зокрема, збереження історичних садово-паркових комплексів та проблеми їх відтворення.

До Жовкви з’їхались близько сорока доповідачів – з України та Польщі. Географія учасників досить широка – фахівці з Варшави, Кракова, Жешова, Шльонська та Білостоку з польської сторони; від України – науковці з Києва, Львова, Івано-Франківська, Чигирина, Галича, Бережан, Дрогобича.

Відкрив роботу конференції директор заповідника Володимир Герич, який привітав учасників та подякував їм за участь. Також привітали гостей представники місцевої влади – голова Жовківської районної ради Роман Горбань  та міський голова Жовкви Петро Вихопень.
Почесний гість конференції Олена Сердюк — член Групи міжвідомчої взаємодії з питань реалізації проекту COMUS — розповіла про реалізацію цього проекту в Україні і в Жовкві зокрема. Робота була досить плідною: дискусії, обговорення, обмін думками мали місце після кожної презентованої теми. До початку конференції було опубліковано матеріали доповідачів у рамках четвертого тому наукового збірника «Жовква крізь століття».

Наступного дня проведено другу частину конференції, яка носила більш практичний характер, зокрема всі її учасники мали змогу оглянути багату архітектуру м. Жовкви і Крехівського монастиря та усю красу та природні багатства Яворівського природного парку. Мальовничі природні ландшафти надзвичайно захопили учасників конференції.

За результатами роботи конференції прийнято рішення про об’єднання зусиль для покращення обліку, охорони та збереження культурних ландшафтів і садово-паркових комплексів, які необхідно зберегти для наступних поколінь.

Наш кореспондент.