Головна Культура У Львівському геріатричному пансіонаті організували музичне свято за участі відомих виконавців

У Львівському геріатричному пансіонаті організували музичне свято за участі відомих виконавців

3
0

Музичне свято з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку організували сьогодні, 1 жовтня, у Комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівський геріатричний пансіонат».

Розпочали святкування з освячення першого хреста та благословення на спорудження Хресної дороги, яке здійснив єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ Володимир Груца.

Під час кількагодинного концерту на сцені виступили оркестр Комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський музичний фаховий коледж імені С. Людкевича «Lyudkevych Jazz Orchestra», учні Школи Павла Табакова, зразковий дитячий вокальний ансамбль «Намисто», а також співачка, заслужена артистка України Наталка Карпа.

«Сьогодні ми об’єднали три свята: Покрови Пресвятої Богородиці, День захисників і захисниць України й Міжнародний день людей похилого віку. І з допомогою наших гостей ми зробили свято нашим підопічним. Це важливо для мешканців пансіонату, які потребують спілкування, піклування, потребують таких заходів», – зазначила в.о. директора пансіонату Етері Пасєка.

На подвір’ї закладу також відкрили виставку художніх робіт підопічних пансіонату В`ячеслава Харечка, Тараса Ваха, Марії Мартинюк і Вадима Молчанова. Мешканців закладу пригощали піцою, солодким і смаколиками благодійники з Hopefull, «Старість на радість» та «Медуні». Допомогла в організації свята Львівська обласна рада.

«Упродовж року пансіонат організовує чимало таких заходів. Сьогодні приїхали міжнародні організації, які долучаються до відновлення геріатричного пансіонату, щоби наші люди жили в кращих умовах. Це добре видно. Минулого року введено в експлуатацію друге приміщення для лежачих мешканців. Люди проживають у дуже в комфортних умовах. Якщо говоримо про рівень області й України таких умов немає ніде. Тільки за кордоном. Ми хочемо цей досвід впровадити у двох інших пансіонатах області, у Підбужі та Великих Мостах», – сказав голова робочої групи щодо забезпечення доступності об’єктів майна спільної власності Львівської обласної ради, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області Тарас Подвірний.

Як зазначив Тарас Подвірний, Офіс Омбудсмана України щомісяця моніторить пансіонат та заохочує до співпраці міжнародні допомогові організації. Керівництво пансіонату покращило ситуацію з доступністю та інклюзивністю закладу. Введено в експлуатацію нову пожежну сигналізацію. Проблемою залишається узгодження меж земельної ділянки пансіонату. Це питання вирішується у співпраці з Львівською міською радою.

У Львівському геріатричному пансіонаті проживає 257 осіб, з яких 53 лежачих мешканців. Пансіонат опікується людьми з інвалідністю, деменцією та незрячими. У час повномасштабного вторгнення пансіонат став місцем тимчасового перебування внутрішньо переселених осіб з охоплених війною територій.