Головна Культура У Львівському національному університеті імені Івана Франка презентували науковий часопис про Галичину

У Львівському національному університеті імені Івана Франка презентували науковий часопис про Галичину

122
0

Місією часопису є висвітлення світоглядних та культурних особливостей галицької землі, її неповторне історико-культурне й мистецьке середовище.

Як повідомив провідний фахівець Інституту франкознавства, кандидат філологічних наук Юрій Горблянський, у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася презентація першого числа наукового журналу «Галичина: література та культурно-історичні основи». Його видання ініціювало дрогобицьке середовище україністів.

Укладачами та співавторами матеріалів нового часопису стали, зокрема:

  • Головний редактор, професор Університету Марії Склодовської-Кюрі в Любліні Ігор Набитович;
  • Заступник головного редактора, член-кореспондент НАН України, директор Інституту Івана Франка НАН України Євген Нахлік;
  • Історик, професор, завідувач кафедри новітньої історії України ім. М. Грушевського Львівського університету Олексій Сухий;
  • Заступниця головного редактора, завідувачка відділу наукових досліджень української періодики НДІ пресознавства Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника НАН України Мар’яна Комариця;
  • Головний ініціатор, відповідальний редактор, доцент Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Олег Баган;
  • Заступник головного редактора, завідувач кафедри української літератури ім. академіка М. Возняка Львівського університету Володимир Микитюк.

Головний редактор журналу Ігор Набитович зауважив, що ідея створення окремого наукового журналу про Галичину визрівала давно. «Відомо, що це неповторний український регіон, у якому сформувався оригінальний культурний простір, який віддавна функціонує як міт. Тому в дрогобицькому середовищі інтелектуалів завжди ставили питання, чому немає окремого видання, яке розповідало би світові про галичан, про галицький культурно-мистецький простір.

Одне з кричущих упереджень жителів об’єднаної Європи, які вважають, що недоцільно доцивілізовувати Україну через приєднання її до Європейського Союзу. Європейці достатньо не поінформовані про рівень цивілізаційного розвитку України й зокрема про такі важливі її регіони, як територія колишнього Королівства Галичини й Лодомерії, однієї з найбільших провінцій Австро-Угорської імперії», – додав науковець.

За його словами, місія часопису «Галичина» – поінформувати світ про світоглядні та культурні особливості галицької землі, про її неповторне історико-культурне й мистецьке середовище.

Чимало місця в журналі, як зауважила модераторка заходу та директорка Інституту франкознавства Львівського університету Наталя Тихолоз, присвятили постаті Івана Франка, становлення якого, особливо молодечий період, припадає якраз на другу половину ХІХ ст., коли в Галичині істотно пожвавилося політичне, історико-культурне та літературне життя.

Євген Нахлік відзначив, що постать Івана Франка є однією з найбільших у галицькому просторі, а тому не можна вести мову про Галичину без осмислення його творчої долі. «Властиво, що ідея видання такого краєзнавчого журналу прозвучала під час нещодавньої конференції про Галичину та її розмаїту історико-культурну проблематику, яку організували вчені з Дрогобича», – підсумував Євген Нахлік.