Головна Культура У Львові презентували мистецький проєкт «АртБроня» («ArtArmor»)

У Львові презентували мистецький проєкт «АртБроня» («ArtArmor»)

150
0

27 грудня, у Музеї-Арсенал комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський історичний музей» презентували проєкт «АртБроня» («ArtArmor»). Він унікальний не тільки для України, але й для світу, адже в ньому мистецтво не фігурально, а буквально рятує життя.

Відвідав захід заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Як розповів ініціатор та керівник проєкту «АртБроня», співзасновник Благодійної організації «Благодійний фонд «УКРАЇНА ДЛЯ ГЕРОЇВ» Олександр Ковальчук, уперше бронеплити отримують друге життя у вигляді арт-об’єктів, реалізація яких дозволить волонтерам зібрані кошти спрямувати на потреби армії.

«Зокрема, виручені кошти планується направити на закупівлю засобів захисту, таких як бронежилети, шоломи, навушники, рукавиці, окуляри, костюми для саперів (костюми розмінування) тощо», – повідомив Олександр Ковальчук.

Збройними силами України були передані «відпрацьовані» бронеплити, що вже успішно виконали свою місію в бою – зупинили ворожі кулі й осколки. А відомі українські митці Іван Марчук, Тіберій Сільваші, Назар Білик, Петро Бевза, Андрій Блудов, Юрій Вакуленко, Олексій Сай, Світлана Ратошнюк, Антон Логов, Леонід Колодницький, іконописець Андрій Охоцький перетворили ці бронеплити, котрі в боях врятували життя нашим воїнам, на арт-об’єкти з ексклюзивними історіями.

Станом на сьогодні створено 12 унікальних арт-об’єктів. Одним із них є ікона «Архістратиг Михаїл», яка створена з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, Предстоятеля єдиної помісної Української Православної Церкви та сприяння Архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона.

Наступні арт-об’єкти з бронеплит створюватимуть вже іноземні митці.

Ознайомитися з арт-об’єктами можна до 17 січня 2023 р. в Музеї-Арсенал Львівського історичного музею (м. Львів, вул. Підвальна, 5). А з 24 січня виставка запрацює у Варшаві.