Головна Культура У Підкамені завдяки транскордонному проєкту відреставрували вежу та створили новий паломницький маршрут

У Підкамені завдяки транскордонному проєкту відреставрували вежу та створили новий паломницький маршрут

156
0

Сьогодні, 25 жовтня, на Золочівщині відбулося підведення підсумків проєкту “Транскордонний паломницький маршрут як інструмент промоції спільної історико-культурної спадщини в українсько-польському прикордонні”.

Асоціація органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна” спільно з польськими партнерами розробила концепцію та отримала фінансову підтримку Європейського союзу на реалізацію цього проєкту в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020.
Бюджет проєкту склав понад 2, 1 млн євро, з яких грант ЄС – 1,9 млн євро. Грант ЄС для України становив 962, 7 тис. євро.

В межах проєкту відреставрована вежа храму з дзвіницею у Підкамені, яка є пам’яткою  архітектури національного значення ХV-ХVІІІ ст. У монастирському комплексі також проведено благоустрій подвір’я та встановлено освітлення.

Паломницький маршрут пролягатиме до костелу Святої Ядвіги в Мокободах та костелу Різдва Пресвятої Богородиці в Голублі, що знаходяться на території Польщі.

«Це єдина наша пам’ятка національного значення, яку вдалося відновити за кошти програми транскордонного співробітництва, в тому числі завдяки співфінансуванню з обласного бюджету, співпраці між обласною радою та державною адміністрацією, підтримці міжнародних партнерів та ідейних натхненників проєкту, – зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак. – Переконана, отриманий досвід такої співпраці, який має і мусить перерости у нові проєкти, адже нещодавно Європейська Комісія затвердила нову транскордонну програму Польща – Україна до 2027 року. Вірю, що наші громади, комунальні заклади і установи стануть її активними учасниками».

За словами міського голови Бродів Анатолія Белея, цей об’єкт є  привабливим та цікавим і, без сумніву, додасть як місцевого, так і закордонного туриста.

Сьогодні також запланована підсумкова конференція за результатами проєкту, де презентують нову Програму транскордонної співпраці Польща – Україна 2021-2027.

Учасники конференції, окрім того, обговорять важливі питання збереження історико-культурної спадщини у час війни, перспективи формування, втілення і фінансування системної регіональної політики щодо збереження історико-культурної спадщини в нових умовах.

Відбудеться також дискусія щодо промоції наших пам’яток як туристичних магнітів, говоритимуть і про співпрацю влади, неурядових організацій, фахівців, експертів задля пошуку нових рішень у сфері популяризації пам’яток та їх інтеграції в існуючі туристичні маршрути.