Головна Культура У Жовківському районному Народному домі відбувся святковий вечір «Єднаймо Україну Тарасовим словом»

У Жовківському районному Народному домі відбувся святковий вечір «Єднаймо Україну Тарасовим словом»

328
0

Духовний батько українства

9 березня 2019 року минуло 205 років від дня народження нашого національного генія і пророка Тараса Григоровича Шевченка.

Поетична спадщина Кобзаря — це майже  250 творів, а живописна — приблизно 1200 робіт (олійних картин, акварелей, сепій, офортів, малюнків). Тож навіть якби Шевченко не став геніальним поетом, то він був би відомий світові як великий український художник. Творчість Шевченка-поета й Шевченка-художника ідейно й тематично єдині, взаємопов’язані і доповнюють одна другу.

Шевченко — творець в українській літературі, в духовному житті України того могутнього і нещадного духу національної самокритики, того «національного сорому», який завжди є потребою і передумовою великого національного руху, всякого національного відродження. Поезія Тараса Шевченка давно стала нетлінною і важливою частиною духовного єства українського народу.

Шевченко для нас — це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть, з чого черпають сили й надії. У глибини майбутнього посилав він свої непорушні заповіти синам свого народу, і серед цих заповітів перший і останній:

Свою Україну любіть,

Любіть її… во время люте,

В остатню тяжкую   минуту

За неї Господа моліть.

Напередодні 205-ї річниці від дня народження Кобзаря у Жовківському районному Народному домі відбувся святковий вечір «Єднаймо Україну Тарасовим словом», а 10 березня біля пам`ятного знаку Тарасові Шевченку —  флешмоб  «Уклін тобі, Тарасе, великий наш Пророче!», під час якого усі охочі мали нагоду продекламувати поезію видатного українського поета.

У рамках культурного проекту #Шевченко_205, який напередодні запустила агенція інформації та аналітики «Гал-інфо», вірші Кобзаря прочитали декани Львівського національного університету імені Івана Франка, поезії із циклу “У казематі” декламували історики, працівники Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького”, “Заповіт” Шевченка лунав у виконанні жінок-військовослужбовців Львівського гарнізону, цитували напам’ять твори генія  археологи.

Свою повагу та шану до Кобзаря склали й Надзвичайні та Повноважні Посли 13 країн, акредитовані в Україні, прочитавши уривки з поезії Тараса Шевченка шведською, литовською, естонською, словацькою, перською та іншими мовами. Українського Генія  вшанували посли Канади, Естонії, Іспанії, Бельгії, Великої Британії, Румунії, Данії, Швеції, Молдови, Ірану, Литви, Франції та Словаччини. Дипломати прочитали улюблені вірші українського поета своїми рідними мовами у студії UATV: від уривку одного з його найвідоміших творів “Заповіту” до ліричних поезій “Минають дні, минають ночі…”, “Думка”, “Садок вишневий”, “Човен”, “Ой, діброво, гай зелений”.

У межах святкувань у Львові встановили національний рекорд за наймасовіше бандурне виконання пісень на слова Кобзаря. 407 бандуристів із різних районів Львівщини, серед яких — 41 представник із Жовківщини, одночасно виконали “Заповіт”, а також “Реве та стогне Дніпр широкий”. Це культурно-мистецьке дійство увійшло у “Книгу рекордів України”.

Вічно живі слова доторкнулися до серця кожного. Поезія Тараса Шевченка надихає людей у різних куточках Землі. Він переймає кожного, хто щирим серцем звертається до його слова і в кожному залишається навік простим, як сльоза та сміх, проникливим і довірливим братом, товаришем, ласкавим або розгніваним батьком і, водночас, учителем з невичерпною, як Всесвіт, мудрістю.

Підготувала Надія БАЙБУЛА