Головна Культура В Смерекові відкрито та освячено сквер увічнення пам’яті новітніх Героїв

В Смерекові відкрито та освячено сквер увічнення пам’яті новітніх Героїв

412
0

Щоб зберегти у пам’яті поколінь

Минулого недільного дня смереківчани після Служби Божої зійшлися до центру села, аби взяти участь у довгоочікуваній урочистості — відкритті та освяченні скверу увічнення пам’яті Січових Стрільців, Героїв УПА, Небесної Сотні та новітніх Героїв — полеглих у російсько-українській війні. Всі ці воїни стали еталоном сміливості, мужності та жертовності. Пам’ять про них увіковічнена у багатьох пам’ятних знаках, назвах вулиць, скверів, парків у нашій державі. Смереківчани теж доєдналися до цієї спільноти не лише думкою чи мрією, а й реальними справами. 

Сільським головою Богданом Стахівим упродовж років виношувалася ця ідея. Він вважав справою особистої честі та гідності облаштувати і відкрити у рідному селі сквер пам’яті Героїв.

Ще у 2012 році разом із сином  висадили у центрі села берізки, ялини та клен. За роки молоді дерева встигли добряче підрости. Тепер — вони як символи полеглих Героїв, що прикрашають сквер та 3 стелли із символічним зображенням білих голубів, гербів сучасної України, козацтва та стрілецтва, перед якими на бруківчатій стежині викладено «Слава Україні!». Упорядники скверу висадили тут і дуб, а з низькорослих хвойних — з часом виросте справжній тризуб!

Це ще один реалізований проект місцевого розвитку, успішно втілений у життя сільською громадою. Саме громадою, бо їй, найперше, дякував сільський голова. Загальна вартість проекту — 310,6 тис. грн., з яких: 145 тис. грн. — кошти обласного бюджету, 102 тис. — сільської ради, 60 тис. грн. — спонсорський внесок, 3,6 — фінансовий внесок громади.

Як і годиться за нашим звичаєм, о. Володимир здійснив освячення новобудови та спільно з громадою та гостями помолився за упокій душ усіх полеглих героїв.

Представник від Львівської обласної ради Іван Собко подякував Богдану Стахіву та вручив подяки меценатам — Івану Гнідцю, директору ТзОВ «Жовківська ПМК-3», та засновнику ТзОВ «Жовківський племптахорепродуктор» Мирону Остапчаку.

«Дай Боже, щоб в цьому сквері кількість стел не збільшувалася, а війна якнайшвидше завершилась нашою перемогою! Відома істина: хто не знає своєї історії і культури, той не має майбутнього», — сказав, звертаючись
до громади села, Іван Собко.

Богдан Стахів від громади за підтримку та розуміння дякував обласній та районній владі, а також Зеновію Сулимі, керівнику ТзОВ «Жовківський племптахорепродуктор» та Оксані Томас, директору ТзОВ «Гомін».

Також привітати смереківчан із знаменною подією прибули заступник голови Жовківської РДА Юрій Дубневич, районний депутат Любов Орищин та уродженець Смерекова Народний артист України Богдан Цісінський, що подарував присутнім у власному виконанні в’язанку чудових музичних творів. Місцева активна та творча молодь натхненно прочитала патріотичну поезію.

До слова, музично-акустичне забезпечення заходу було здійснене завдяки придбаному новому обладнанню у межах втіленого ще одного проекту, загальний бюджет якого становить 50 тис. грн., з яких 20 тис. грн. — кошти обласного бюджету, 12 тис. грн. — кошти меценатів, та 18 тис. грн. — внесок Смереківської сільради.

Партнерами та співвиконавцями цього проекту стали також громади сіл Смерекова та Перемивок, ЛНВЦ «Західплемресурси» (керівник Віктор Ширков).

Надія Байбула,

Зоряна МИКИТЮК