Головна Культура В Жовкві у народному домі відбулося свято коляди

В Жовкві у народному домі відбулося свято коляди

397
0

«Вдаримо в бубни, заспіваймо коляду голосисто»…

Є у нашого народу чудові традиції, що вирізняють українців з-поміж інших народів та національностей. І ми усі, хто живе на цій українській землі, хто своїм єством відчуває себе українцем, зобов’язані берегти та примножувати їх. Адже саме зараз настала та благодатна пора, коли на світ з’явилося дитя Боже, щоб зігріти наші серця, наповнити добром наші душі, примирити ворогуючих та зібрати в оселях за святковим столом родини. Лунає у нашому місті весела коляда, прославляє та величає Сина Божого, що прийшов спасти увесь світ.

Хай втіха огортає серце

Співаймо радісні пісні,

Що Бог Предвічний народився

У нашій вільній стороні, — ці віршовані рядочки розпочали святкове дійство, яке проходило минулих вихідних у районному Народному домі за ініціативи відділу культури, молоді та спорту Жовківської РДА.

“Хай летить колядка світом, хай зоря різдвяна світить…”. Неслася коляда залою у виконанні дитячого хору «Божі промінчики» храму Серця Христового оо. Василіян під супровід ансамблю скрипалів Жовківської ДШМ (керівник Ірина Нестерович), народної хорової капели «Діброва» (Роман Слука), народного жіночого вокального ансамблю «Журавка» (Ліліана Зінчук) Жовківського РНД, тріо у складі Ілони Химиці, Марти Паски та Вікторії Пелех, сімейного ансамблю Масляків, вокального тріо «Мелос» НД с. Гійча (Галина Дорош), народного ансамблю бандуристок «Горлиця» (Марта Процайло), народного сімейного ансамблю «Кожушки», вокального тріо у складі Уляни Рожкової, Оксани Масляк і Мар’яни Тимчишин, народного фольклорного ансамблю «Боянчанка» (Богдан Слука). Кожен виступ був цікавим, зворушливим, неординарним, із родзинкою. Немов казкова феєрія заполонила святкову залу та наповнила її чарівністю.

Усі учасники святковостей, затамувавши подих, із захопленням вловлювали кожен мелодійний акорд міксу-колядок, які на високому професійному рівні виконав парафіяльний хоровий колектив Крехівського монастиря оо. Василіан (регент о. Василь Мендрунь). І в цю мить мимоволі подумалось: «А ми, українці, все-таки щасливі, бо у нас талановиті люди, співуча нація. Крізь усі негаразди пройдемо з піснею на устах та здобудемо ореол слави!».

А коли зазвучала колядка «Нова радість стала», усі присутні в залі її підхопили. Щастям та радістю наповнилися серця, засвітилися обличчя, засяяли очі, бо ніхто не зміг залишитися байдужим до мелодійних галицьких колядок. То ж радій, український народе, підтримуй традиції своїх батьків, научай молоде покоління, колядуй та щедруй, величаючи прихід Месії, бо ти благословенний у Бозі.

Зоряна ГУМНИЦЬКА