Головна Культура «Великодні композиції»: у Львівському музеї історії релігії провели майстер-клас з малярства на...

«Великодні композиції»: у Львівському музеї історії релігії провели майстер-клас з малярства на склі

44
0

Його провела художниця-реставратор давніх тканин музею Оксана Гірняк.

Розповідали дітям про звичаї та традиції Великодня та разом створювали тематичні картини на склі. Такий захід організували сьогодні, 1 травня, у Львівському музеї історії релігії.

Як зазначили під час заходу малярство на склі – один із давніх народних промислів, заснований на багатих мистецьких традиціях минулих віків. У малюванні на склі відбилися естетичні смаки народу, розуміння явищ навколишнього світу.

Ця техніка сягає корінням часів Візантії та Риму і має давні традиції як у професійному, так і в народному мистецтві. У центральній Європі розвиток цього виду живопису припадає на XVII—ХVІІІ ст. В Україні малярство на склі поширилося в XIX ст. переважно в Західних регіонах, зокрема, на Буковині, Галичині, Гуцульщині, Закарпатті.

В Україні малярство на склі мало два напрями: світське та релігійне.

«Майстер-клас із малярства на склі дозволить відчути себе не просто художником, а й творцем, що володіє специфічним «кінематографічним» відчуттям, оскільки особливість техніки полягає в тому, що картина малюється з одного боку, а сприйняття іде з іншого.

Для дітей такий майстер-клас є корисним тому, що сприяє розвитку уяви, фантазії, образного мислення, а також активізує інтерес до створення власних творів», – розповіли організатори.

Під час майстер-класу учасників, а це дітки віком від 8 до 10 років, ознайомили з історією виникнення та особливостями малярства на склі в Україні, навчили створювати ескізи до творчих робіт, із врахуванням особливостей цієї техніки, переносити малюнок на скло, розмальовувати картину у цій техніці, оформляти готовий малюнок в рамку.

Кожний учасник створить свою картину, якою зможе прикрасити інтер’єр або ж зробити подарунок друзям, рідним.

Майстер-клас провела художниця-реставратор давніх тканин Львівського музею історії релігії Оксана Гірняк.

Довідково

Оксана Гірняк народилася 1976 році у Львові. Закінчила Львівський державний коледж декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша та Львівську національну академію мистецтв. Художник образотворчого та декоративного-ужиткового мистецтва. Працює у Львівському музеї історії релігій художником-реставратором давніх тканин.  Член національної спілки художників України, учасниця всеукраїнських та міжнародних виставок. Її роботи знаходяться у приватних колекціях США, Канади, Польщі, України.