Головна Культура Вшанували творця музики Державного гімну України

Вшанували творця музики Державного гімну України

366
0

4 березня з нагоди 202-ї річниці від дня народження творця музики Державного гімну «Ще не вмерла Україна» Михайла Вербицького делегація з Львівщини відвідала його могилу у с. Млини у Республіці Польщі.

Спочатку у церкві Покрови Пресвятої Богородиці відбулася Свята Літургія, де колись був парохом отець Михайло Вербицький. Опісля близько тисячі людей помолилося та поклало квіти до могили творця музики у каплиці-пантеоні. Зі Жовківщини була доволі велика делегація, зокрема до неї увійшли голова Жовківської районної ради Роман Горбань, заступники голови Жовківської райдержадміністрації Любов Дунець та Юрій Дубневич, представники стуктурних підрозділів адміністрації.

«Отець Михайло подарував кожному українцю наш Національний Гімн, який тепер став нашим Державним Гімном. Давайте кожен з нас, кожен на своєму місці зробимо так, щоби увійти в історію як велика нація, як нація переможців, як нація, яка буде нести по всьому світу славу нашої держави”, — наголосив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка під час промови.

Довідка. Отець Михайло Вербицький – видатний композитор, громадський діяч, автор гімну України “Ще не вмерла Україна” – народився 4 березня 1815 року у селі Явірник-Руський, що на Надсянні, де його батько Михайло був священиком.У 1828 році при перемишльській катедрі владика Іван Снігурський заснував хор, а згодом і музичну школу, в яких співав і навчався Михайло.

Згодом Михайло Вербицький вступає до Львівської духовної семінарії. У другій половині сорокових років він пише музику повної Літургії для змішаного хору, яка і сьогодні звучить у багатьох церквах Західної України.

Складні життєві обставини відтягнули Вербицького від висвячення на священика, і щойно 1850 року він отримує ієрейські свячення. Кілька років йому доводилося переїжджати з однієї сільської парафії на іншу, аж поки 1856 року він не осів у селі Млинах на Яворівщині, де прожив решту свого життя. Тут він був парохом у церкві Покрови Пресвятої Богородиці.

Наш кореспондент.