Головна Культура Вишивка – генетичний код українців

Вишивка – генетичний код українців

858
0
Свято вишивки

Художнє обдарування українського народу, вершини його мистецького хисту повною мірою виявляються в народній вишивці. Вишивка – це скарбниця вірувань, звичаїв,  духовних устремлінь народу.

Сьогодні  вишивка — одне з масових і найбільш улюблених видів мистецтва. Вишиті вироби прикрашають одяг, побут людей, сучасний інтер’єр, це радісне мистецтво і радісна сама праця над його створенням. У виробах вишивальниць захоплює піднесений світ краси і фантазії, поетичного осмислення життя, світ натхненних образів, ко-ріння яких сягає міфології, звичаїв і уявлень наших предків.

Днями вихованці вокально-хореографічної школи Жовківського центру творчості, батьки, запроше-ні гості та педагоги разом із керівником риторики Мар’яною Бранець мали прекрасну нагоду мандрувати символічним тайнописом людства, а ще переглянути усний журнал про магію нашої вишивки.

Вишивання було святим ритуалом, значення якого сьогодні, на жаль, дещо уже втрачене. Колись  вишивані узори не переносились механічно, як зараз, із чужих зразків. Кожна вишивальниця досконало володіла «мовою» орнаментального письма, відчувала енергетику кольорів, поєднувала їх зі своїми почуттями і помислами в єдине мереживо, що мало стати оберегом як для себе самої, так і для коханого чоловіка чи дитини.

Грецькою мовою слово «вишивка» перекладається як… «космос». До християнства люди були язичниками і вірили в сонце, небо, грім, дощ — тобто в усе, від чого залежали, і це зображали на одязі.

Відомо, що найбільш древніми є прості геометричні орнаменти. Глядацькій аудиторії було представлено ряд слайдів, де фрагменти орнаментів зображено у вигляді кола, квадрата, Дерева життя, риби, трикутника, шевронів, спіралі, хреста (різні його модифікації), ключів, кривого танцю тощо. Коло, як символ сонця воно походить із язичницької релігії, де означає божественну, життєдайну енергію. Квадрат є однією із центральних в орнаментах багатьох культур, де символізує доскона-лість, гармонію, порядок. Світове дерево ще називають Деревом життя. Цей символ зустрічається у мистецтві тих народів, модель світобудови яких містить три складових: підземне царство, земний світ і небесне царство. Ромб є архаїчним знаком. Його пов’язують із плодючістю людини і землі. Трикутник у давніх віруваннях це символ вузької брами, що веде до вічного життя.  На старовинних українських вишивках можна побачити подібні до трикутника фігури – шеврони – це ті ж трикутники, які не мають основи (незамкнуті). У спіралі наші пращури бачили схематичне зображення еволюції Всесвіту, його безкінечності. Хрест – один із найпоширеніших знаків у світовій культурі загалом. Він багатогранний і невичерпний, та, на відміну від кола і квадрата, символізує ідею центричності, а не розмежування простору. Наступний знак за формою – половина свастики, візуально – половини вісімки. Тому йому приписують трактування як «шлях до досконалості». Одяг із «ключовими» символами здатен оберігати енергетику людини від негативних впливів. Восьмикутна зірка – один із найпопулярніших геометричних мотивів в українській вишивці. Цим символам понад 20 тис. років. Ці сакральні коди переносили ніжні жіночі руки на біле полотно. З давніх віків, з роду в рід і до сьогодні. Саме тому ми так шануємо вишиванку, одягаючи її – пишаємось. Адже наші пращури своїми символами закодували нашу державу на невмирущість, на безконечність і на процвітання.

Великим сюрпризом для усіх став неймовірний показ вишиванок (60 витворів мистецтва), продемонстрованих хлопчиками та дівчатками вокально-хореграфічної школи ЦТ, доречно, що ні один витвір не  повторився. Своєю чергою працівники центру творчості теж демонстрували своє мистецтво – давнє і сучасне. Але, мабуть, найбільше захоплення присутніх викликав огляд старовинних сорочок, рушників, кептарів і інших речей із «бабусиних скринь» та звучання пісень у виконанні Христини Джурик.

Кожна держава має свої розпіз-навальні символи: герб, прапор, гімн. Крім державних символів, існують також народні символи України: калина, вишитий рушник, вишивка… І беручи участь у проведенні цієї імпрези «Вишивка – генетичний код України», родина центру творчості підтвердила, що учасники є свідомими громадянами, які одягнувши вишиванку та дослідивши історію вишивки свого рідного краю, обмінялися інформацією щодо історичних традицій України.

На цій душевній, сімейній зустрічі всі відчули живий подих космічної таємниці, закодованої у давній культурі наших предків. Саме наші пращури своїм вишиванням на одязі створили своєрідний оберіг для тіла і душі, для землі, на якій жили і творили для нас.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.