Головна Спорт Львівщина презентувала проєкт «Ліга Нескорених» у Комітеті з питань молоді і спорту...

Львівщина презентувала проєкт «Ліга Нескорених» у Комітеті з питань молоді і спорту Верховної Ради України

12
0

Проєкт має на меті розвиток ветеранського спорту.

Слухання у комітеті з питань молоді і спорту на тему: «Шляхи вдосконалення розвитку спорту ветеранів війни» відбулися 2 жовтня. Участь у заході взяли більше 180 осіб: ветерани війни, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань фізкультурно-спортивної спрямованості та громадські об’єднання ветеранів війни.

«Заняття фізичною культурою і спортом може та повинно відігравати ключову роль у медичній, соціальній та психологічній реабілітації ветеранів війни.

Війна калічить тіло людини, калічить її душу, і тому навіть людина, яка зуміла пройти свій бойовий шлях без серйозних поранень, потребує допомоги держави у психологічній адаптації до мирного життя.

Ще серйозніша допомога необхідна захисникам та захисницям України, які отримали інвалідність, пов’язану з участю в бойових діях, мають інші серйозні ураження організму», – зазначив голова Комітету з питань молоді і спорту Кожем’якін Андрій.

Начальник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації Роман Хімʼяк доєднався до слухань в онлайн-форматі та озвучив пропозиції, як зробити екосистему спорту ветеранів війни комплексною, грамотною та ефективною:

  • Розробити типове положення про інституцію з розвитку спорту ветеранів війни, з подальшим затвердженням штатних;
  • Запровадити професійний стандарт «Фахівець з фізкультурно-спортивної реабілітації»;
  • Створити єдину методологію надання послуг з фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни;
  • Внести відповідний пункт щодо розвитку спорту ветеранів війни у Державну цільову соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту;
  • Внести зміни та передбачити відповідні видатки у нормах витрат на проведення спортивних заходів серед ветеранів війни.

«Це ті базові рішення, відсутність яких сьогодні зупиняє багатьох ентузіастів, які знають, вміють, можуть і хочуть. Але через відсутність нормативного підґрунтя не можуть працювати системно, зі сталою підтримкою громад. Впровадити ці рішення – пріоритет», – стверджує Роман Хімʼяк.

Відео онлайн-виступу можна переглянути тут.