Головна Цікаво Повзик – птах 2016 року

Повзик – птах 2016 року

780
0

Українське товариство охорони птахів спільно з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді вже 24 раз проводять щорічні науково-пропагандистські акції «Птах року», аби привернути увагу громадськості до проблем охорони конкретних видів птахів, зібрати деяку наукову інформацію та сприяти охороні місць, природних реалів їх проживання. Цьогоріч у рамках акції птахом року визнано повзика звичайного.

Звичайний, широко поширений вид, який населяє високостовбурні листяні і мішані ліси. Типовий ден-дробіонт трапляється упродовж усього року. Крім природних лісових масивів, може селитися у великих міських парках, садах. Уникає молоді посадки та хвойні насадження. Часто може селитися поблизу житла людини. Спостерігали випадки, наприклад, у Львові, коли повзик гніздився в порожнинах цегляних стін зі щілинами. Гніздиться окремими парами. Гнізда бувають у природних дуплах, у щілинах стовбурів або в порожнинах, видовбаних дятлами, на висоті не нижче, ніж зріст людини. Коли льоток у вибраного птахом гнізда трохи завеликий, ніж йому потрібно, птах його звужує, обмазуючи глиною і гноєм, які змочує слиною. Цією сумішшю він замазує і всі інші щілини.

Повні кладки яєць спостерігаються (за даними М. А. Воїственського, К. А. Татаринова) в кінці квітня. Насиджування триває до 17 днів. Пташенята залишають гніздо через 24 дні. У більшості пар у році буває тільки один виводок. Друга кладка буває у червні.

Повзики дуже страждають від польових горобців, які вбивають їхніх пташенят, щоб зайняти гніздівлю.

Живляться птахи тваринною і рослинною їжею. Сюди входять жуки, клопи і дрібні безхребетні. В осінньо-зимовий період живляться різним насінням, навіть горіхами та жолудями.

Повзики досить корисні птахи у лісовому господарстві, позаяк знищують шкідників лісу. Через те підлягають охороні.

Повзики – маленькі птахи з міцним, гострим, прямим дзьобом та міцними короткими лапками з гострими загнутими кігтями. Довжина тіла – біля 14 см. Хвіст – короткий, прямий, складається з 12 рульових пер. Перше в них — нерозвинуте. Забарвлення оперення – сірих тонів. Чітко наявний статевий диморфізм. Птахи дуже добре лазять по стовбурах та гілках дерев, відрізняючись від інших лазячих птахів здатністю лазити вниз головою, не опираючись на хвіст.

У повзика завжди кмітлий вигляд, він невпинно оглядає шпаринки в корі стовбурів та гілок, шукаючи комах, їх личинок і лялечок. Класичною рисою поведінки повзиків є запасання корму, який вони затискають чи буквально забивають у щілини чи зморшки кори.

Пісня повзика одноманітна, але голосна, характерна. Вже в лютому серед дерев звучить його дзвінкий свист «твіт-твіт-твіт-твіт» з частим додаванням дзвінкого «ціт-ціт-ціт».
Можливо, ця коротенька розпо-відь зацікавить читача часопису, який любить спостерігати за довкіллям, і він надасть свої спостереження, які тут не описані.

Іван СТАДНИЦЬКИЙ,
орнітолог.

Повзик – птах 2016 року